Wat betekent dat je lichaam in de overlevingsstand staat?
Allemaal schieten we wel een keer in de overlevingsstand door iets wat we meemaken. Het hangt samen met hoe je in elkaar zit en hoe je omgaat met ingrijpende ervaringen in het leven. De overlevingsmodus sleept je door situaties heen die je emotioneel niet aankunt.
De overlevingsstand is een toestand waarin je terechtkomt als je een lange tijd stress hebt en dat niet balanceert met rust. De overlevingsmodus start in wezen op in de “veilige modus”. Als je in een overlevingsstand staat weten je lichaam en geest eigenlijk niet hoe ze moeten ontspannen. Deze survival modus, zorgt ervoor dat je blijft functioneren in een crisis situatie.
Door een heftige gebeurtenis, ervaar je in één keer heel veel stress. Dit kan kort duren, maar je kunt ook lang blijven hangen in een overlevingsstand. Jouw body en mind werken hard om te zorgen dat je overeind blijft staan en door kan met je leven.
Chronische stress kan een grote negatieve invloed hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het geeft je een verhoogd risico op hartritmestoornissen, een hogere bloeddruk, het verzwakt je immuunsysteem en het kan leiden tot hevigere reacties op angst.
Door continue stress denkt je lichaam na een tijdje: elke keer switchen met alle processen van aan staan naar rust en weer terug kost mij te veel energie, dus ik blijf in de aan-stand. Dit continue ‘aanstaan’ zorgt ervoor dat het lichaam uitgeput.
Er komt een tijd dat je de gebeurtenissen moet verwerken en het verdriet moet toelaten. Dit is een belangrijk onderdeel van lief zijn voor jezelf; iets wat we vaak vergeten. De reden dat het lichaam in de overlevingsmodus schiet, is omdat het zich op een bepaald vlak niet veilig of bedreigd voelt. Als je stress-systeem heel lang aan heeft gestaan, zal het ook langer duren voordat je lichaam weer energie wil gebruiken om terug in de ruststand te gaan. De meest effectieve methode is om voor zover dit kan alle stressoren los te laten. Bouw je reserves terug op. Kiezen voor jezelf is heel belangrijk en dat kan alleen maar door grenzen te stellen. Je moet jezelf op de eerste plaats zetten, alleen dan kun je er voor jezelf zijn. Aan een ieder die zich in zo’n situatie bevindt: zet je schroom opzij en vraag hulp!
Neem jij tijd om te ontladen? Wat is stress? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen? Helpt sporten tegen stress? Is hoogsensitief zijn een diagnose? Wat is heimwee? Heb ik gebrek aan weerbaarheid? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Hoe kom je erachter dat je longontsteking hebt? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk?