Wat is apenrots-gedrag?
Apenrots-gedrag. Wie mag er boven op de apenrots zitten? De Apenrots is als benaming voor een organisatie of sector waarin mensen zich gedragen als leden van een apenkolonie. De apenrots is een vorm van hiërarchie met daarin een machtsspel. Vaak ligt het antwoord op de apenrots (of er toekomst is voor de apenrots) als je kijkt naar de werking van een organisatie of sector.
Er heerst een op macht en aanzien gebaseerde orde. De sterkste aap is dominant, zit letterlijk boven op de rots en is de baas. Daaronder, op volgorde van kracht en dominantie, bevinden zich de andere dieren van de groep. Alle apen erkennen de macht van de aap boven hen. Zij geven de aap die hoger zit ‘de gewenste bananen’. De aap aan de top weet precies van welke aap hij zijn bananen zal krijgen. Ieder kent zijn plek. Zo is het voor iedereen duidelijk en veilig.
Dat mensen op apen lijken, is niets nieuws. Om duidelijk te maken wie de baas is mept hij, als hij in de groep komt, eerst alle andere apen in elkaar. Gorilla’s houden van een sterke, dominante leider. Dat geeft rust. Het tegenovergestelde van rust, stress, kost namelijk bakken energie.
Een groot voordeel van mensen in vergelijking met apen: mensen kunnen zich doorgaans aanpassen aan onze sociale omgeving. Apen zitten 24-7-365 in dezelfde sociale groep. Verkiezing wordt een rondje kooivechten op de apenrots. Bij conflicten moeten ze dus wel kiezen voor de confrontatie.
We hebben het vaak niet door, maar ook wij mensen zoeken continu een plekje in de pikorde. Ook jij ontsnapt niet aan je innerlijke aap, want statusspelletjes worden altijd en overal gespeeld. De vraag is alleen of je mee kunt spelen. En iedereen doet mee, of je je nu King Kong voelt of niet.
Wat is valse sympathie? Wat is een rouwdouwer? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat betekent hoogmoed? Hoe herken je een groot ego? Heb ik gebrek aan weerbaarheid? Wat is bluffen? Wat vertelt lichaamstaal? Wat betekent jezelf overschatten? Wat is machogedrag? Lokt popiejopie doen agressie uit? Is er verschil tussen assertiviteit en ego?