Wat mag ik doen om mezelf te verdedigen?
Je kan behoordlijk schrikken als je wordt aangevallen of overvallen op straat. Zelfverdediging is een handeling waarbij individuen hun lijf of eer kunnen beschermen tegen dreigingen. Vandaag de dag is het een absolute noodzaak dat men leert om zichzelf te verdedigen en bewust te handelen in noodsituaties. In Nederland is zelfverdediging vastgelegd onder artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt. Dit is het beste duidelijk te maken door het noemen van een extreem voorbeeld: als iemand je schopt, mag je hem niet doodschieten.
Het geweld dat je gebruikt om jezelf te verdedigen, moet dus altijd in verhouding staan met wat je wordt aangedaan. De rechter beslist daar uiteindelijk over. In het Wetboek van Strafrecht staat het artikel noodweer. Daarin staat dat je als burger een feit begaat dat strafbaar is gesteld (mishandeling), maar dit doet omdat je het directe gevaar wilt laten stoppen, je niet strafbaar bent. De achterliggende visie is dat men leert werken vanuit primaire reacties. Doe wat je kunt met wat je op dat moment hebt met hetgeen wat je weet en ziet in je directe omgeving.
Heb ik wel genoeg kennis om mezelf te verdedigen? Ik voel me onveilig. En nu? Wat is een gelegenheidswapen? Wat zegt de ethiek over zelfverdediging? Wat is straatagressie? Wat is straatintimidatie? Wat is straatgeweld? Wat is buitenproportioneel geweld? Hoe herken je buitenproportioneel geweld? Wat is proportioneel geweld? Wat betekent VIK bij de Nederlandse Politie? Schuilt er in iedere persoon een potentiële moordenaar?