Wat is ABEC?

Wat is ABEC?

21 juli 2021 0

Bij het kopen van skeeler lagers komen twee termen tevoorschijn, namelijk ABEC en ISO. De belangrijkste functie van een lager is het overbrengen van de belasting tussen een stilstaand deel en een roterend deel (meestal de as) met een minimum aan wrijving. Kort gezegd, de massa van dat verplaatst moet worden en de overbrenging van vermogen. Veel lagermerken hebben een aanduiding met ABEC (Annular Bearing Engineering Committee). Bij een ABEC 5 lager is de speling over het algemeen hoger dan bij een lager met ABEC 9. Hoe hoger de ABEC, hoe beter de spin en vaak ook hoe duurder de lager.

De ABEC waarden vertellen fabrikanten wat de maximale afwijking (foutjes) in het binnenwerk van de lagers mogen zijn, namelijk:

  • ABEC 1: 0.0075 mm (0.000295″)
  • ABEC 3: 0.0050 mm (0.000197″)
  • ABEC 5: 0.0035 mm (0.000138″)
  • ABEC 7: 0.0025 mm (0.000098″)
  • ABEC 9: 0.0012 mm (0.000047″)

Je zou hieruit op kunnen maken dat een ABEC 9 lager beter is dan een ABEC 1 lager, maar hier gaan veel mensen en ook verkopers echter de fout in. ABEC 9 wil alleen zeggen dat de toegestane foutmarge kleiner is dan bij ABEC 1. Echter nu komt de eyeopener, ABEC zegt niets over de kwaliteit van het materiaal dat wordt gebruikt voor de lagers. De ISO standaard beoordeelt juist het productieproces en kan daardoor een (beter) oordeel geven over de kwaliteit van het product. Goedkopere lagers zijn veelal gemaakt van staal. Voor het duurdere segment, de keramische lagers, wordt veelal gebruikt gemaakt van titaan of chroom. Keramische lagers vallen niet onder de ABEC schaal omdat dit gewoon niet hoeft omdat ze zó precies zijn geproduceerd dat er geen afwijkingen te vinden zullen zijn. Deze lagers zijn harder, over het algemeen preciezer en roesten minder snel tot niet. Ten opzichte van stalen lagers presteren keramische lagers beter onder druk. Wat moet ik weten over de kwaliteit van skeeler lagers? Wat is het verschil tussen ABEC, ILQ, bones en keramisch? Hoe lang gaan skeeler lagers mee?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar