Jezelf mentaal of fysiek verdedigen is preventie. Vandaag de dag hebben we te maken met de zogeheten ‘verhuftering‘, verharding en verruwing van onze samenleving. Je hoort het helaas steeds vaker. Met deze hedendaagse verhuftering, sociale druk en alsmaar hogere verwachtingen moet je enigszins van je afbijten om niet ongevraagd over je heen te laten walsen. Als je angst toelaat, dan mislukt alles. Ben jij weerbaar? Kun jij van je afbijten als het echt nodig is? Wat doe jij op zo’n moment?
- Vechten,
- Vluchten of
- Verstijven (bevriezen).
Leer van je afbijten! Leer loslaten! Laat niet over je heen lopen! Kom voor jezelf op! Je bent te lief! Allemaal veel gehoorde en goedbedoelde adviezen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat is dat? ‘Van je afbijten’? De basis van weerbaar zijn en meer assertief gedrag tonen begint bij meer zelfvertrouwen. Dat leer je niet even in 10 minuten. Stap voor stap is goed genoeg. Weerbaarheid is een eigenschap die je hard nodig hebt. Personen die kampen met een gebrek aan weerbaarheid kunnen een hoop stress en problemen ondervinden. Er is meer nodig dan alleen stoer en sterk zijn. Wij noemen dit ook wel iron mind conditioning. Onze pijlers zijn: zelfvertrouwen, zelfredzaamheid, zelfverdediging, zelfbehoud, zelfbeheersing, actie-intelligentie en ook zeker de gevechtsbereidheid.
Weerbaarheid is net zo goed:
- Omgaan met pestgedrag of vernedering. Pesten heeft grote gevolgen en kan iemand diep ongelukkig maken. Voor jong en oud. Het is wel erg prettig in het leven als je stevig in je schoenen staat en je jezelf goed kunt redden in verschillende situaties.
- Om leren gaan met emotie, agressie en geweld. Het is niet iedereen gegeven om bij emotioneel, agressief of gewelddadig gedrag doeltreffend op te treden. We hebben steeds vaker te maken met mensen met ‘een korter lontje’, grensoverschrijdend gedrag en agressie. Zowel verbaal, digitaal als fysiek.
- Jezelf voorop stellen, jezelf terugvinden en je zelfvertrouwen weer vergroten. Je bent vooral een pleaser die vooral bezig met wat anderen van jouw verwachten en doe je eigenlijk niet wat je zelf echt wilt. Heb je faalangsten of ben je bang dat je niet door anderen wordt geaccepteerd?
- In een gesprek bij je eigen standpunt blijven, ook als je nee zeggen moeilijk vindt. Of het nu gaat om een gerecht terug te sturen wat koud is in een restaurant, wat warm had moeten zijn, omgaan met kritiek, een sollicatie gesprek of een discussie op je werk of school.
- Het stoppen met piekeren, terwijl je heel moeilijk tot rust kunt komen. Je gaat alsmaar door met dingen doen, om niet te hoeven stilzitten, omdat je weet dat dan weer geconfronteerd gaat worden met je eigen spanningen en negatieve of zorgelijke gedachten?
- Omgaan met tegenslag, terwijl je opkijkt en onzeker wordt door uitdagingen en je snel emotioneel wordt bij tegenslag. Tegenslagen en problemen horen bij het leven en iedereen krijgt hiermee te maken in het leven. We hebben geen controle over de vele dingen die ons overkomen. Leren ontspannen en rustig worden wanneer het anders gaat dan verwacht.
- Omgaan met perfectionisme. Het nastreven van perfectie kost meestal meer dan het je oplevert. Bang om te falen, bang om afgewezen te worden. Herken wanneer je vastloopt. Nagaan of je angst wel reëel is. Bewustwording van je (beperkte) dwangmatigheid.
- Omgaan met angst en paniek. Een stevige paniekaanval is behoorlijk beangstigend. Het hebben van angst- en paniekaanvallen is heel heftig, daarom wil je natuurlijk graag weten hoe je het beste kunt omgaan met angst en paniek. Stress leren omzetten in voorwaartse actie.
- Leren vragen te stellen als je iets wilt van een ander of hulp nodig hebt. Je vind hulpvragen stellen moeilijk, je vind dat je anderen niet lastig moet vallen met jouw problemen, je vind hulp accepteren moeilijk en je hebt het gevoel dat je het zelf allemaal moet kunnen.
- Gevoelens van anderen leren begrijpen en daarop reageren. Je kunt de emoties van een ander niet reguleren maar wel zorgen dat ze minder heftig zijn of worden. Je kunnen verplaatsen in de gevoelens en de ervaringen van anderen is een krachtige vaardigheid die in het dagelijks leven enorm waardevol kan zijn.
- Ontdek jouw grootste energielek. Energielekken zijn behoorlijke energievreters in je dagelijks leven. Geestelijk en lichamelijk. Hiermee verspil je veel kostbare energie die uit je lichaam wegstroomt. Bevrijd jezelf en ga van energielek naar energiebron.
- Gewoontevorming. Met veel geduld en moeite kunnen we uiteindelijk goede gewoontes aanleren en minder goede vermijden. Jij kan dus ook veranderen wie jij bent, met de juiste mindset en handelingen. Maar dus ook doelen behalen waarvan je dacht dat je die niet ging halen.
- Jezelf opladen. Wil je ervoor zorgen dat jij ook weer lekker soepel en relaxed kunt leven? Voer dan eerst een reset uit op jezelf. Opladen begint met ontladen. Jezelf opladen is nodig en dat wordt maar al te vaak vergeten in dit drukke dagelijkse circus.
Een gebrek aan mentale weerbaarheid is iets waar je ontzettend veel last van kunt hebben. Een gebrek aan weerbaarheid is geen oorzaak, maar een gevolg. Laat dingen gaan zoals jij dat wilt, zoals ze horen te gaan en dat het op een eerlijke manier gaat. Duidelijk zijn, grenzen stellen en daarmee goed voor jezelf zorgen is een goed uitgangspunt. Zorg ook dat je de ander blijft respecteren en houd het netjes. Veel dingen worden bepaald door de manier hoe jij je opstelt tegenover een ander.
Bij Dutch Unlimited is fysieke en mentale training in weerbaarheid intensief en we maken gebruik van elementen uit de vechtsport (lees: controlled aggression training, reality based self defense training en high stress reaction training). In bedreigende en stressvolle situaties meer de rust kunnen bewaren door deëscalatie-technieken. Maar ook werken aan emotionele controle zoals verdriet, verwerking, angst, pijn en spanning. Je gaat aan de slag gaat met verschillende thema’s die in je leven spelen. Het dealen met emotie, agressie, geweld, pesten, weerbaarder worden, assertief leren communiceren. Weerbaar zijn is iets dat je voor een groot deel kunt leren. Maar denk ook aan iets als gewoontevorming van bijvoorbeeld ‘automatische reacties’ die jij bij jezelf met de jaren hebt ontwikkeld en die je wellicht op een negatieve manier in de weg kunnen zitten.
Vaak wordt geroepen dat je met het doen van een vechtsport automatisch weerbaar wordt. Totaal niets mis met vechtsport. Weerbaarheidstraining en vechtsporttraining kunnen gelijkenissen of overlappingen hebben, maar zijn echt twee verschillende dingen. Bekijk hier onze pagina Weerbaarheidstrainer.
Het dealen met agressie: Agressie is een van de moeilijkste emoties om mee om te gaan. Het herkennen hiervan, je eigen emoties controleren en weten hoe je gedrag kan begrenzen zijn onmisbare vaardigenheden om preventief en de-escalerend te kunnen werken. Als je escalatie wilt voorkomen:
- Vroegtijdig opbouwende spanningssignalen herkennen bij jezelf of bij een ander en hier dan vervolgens op te reageren.
- De angst te overwinnen om klappen te krijgen of je te laten leiden door het agressieve gedrag van een ander en je eigen beslissingen te wijzigen uit angst.
- Het gaat hier ook niet om vechten of vechtsport, maar je eigen persoonlijke veiligheid en een moment creëren om weg te komen (lees: bevrijdingstechnieken).
Door lastig en dwingend gedrag kan je fysiek en mentaal ontregelt raken en af en toe gaat het zelfs richting agressie of geweld. Meestal het draagvlak onmacht. Leer om sterker, weerbaarder en assertiever te zijn! Naast straatagressie en intimidatie kan dit je ook overkomen in een publieke functie of een HR-functie (Human Resources of personeelszaken). Ook hier hoor je regelmatig uitspraken dat je op een vechtsport automatisch je agressie kwijt raakt. Ook hier geldt hetzelfde. Het leren dealen met agressie en agressiebeheersing zijn niet gelijk aan het doen van een vechtsport (lees: vechtsport als therapie). Dutch Unlimited is een tool om te leren dealen met emotie, agressie en geweld. Bekijk hier onze pagina Agressiecoach.