Wat is zelfbeheersing?

Wat is zelfbeheersing?

22 juli 2021 0

Heb jij het vermogen om je gedachten, emoties en gedrag onder controle te krijgen, met de nodige wilskracht? Dan ken jij absoluut het woord: zelfbeheersing. Zelfbeheersing is een eigenschap die we ontwikkelen wanneer we moeten wachten om te krijgen wat we willen. Maar niet iedereen kent dat in zijn leven. Soms nemen emoties de overhand en dat kan nare consequenties geven. Het houdt in dat we een bepaalde emotionele balans bereiken die ons in staat stelt onze impulsen te weerstaan. Dit is uiterst belangrijk voor ons gevoel van welzijn.

Zelfbeheersing houdt met andere woorden in dat je verleidingen kunt weerstaan als dat nodig is. Neem dit inzicht met je mee: “One of the best lessons you can learn is to master how to remain calm“. Zelfbeheersing speelt een rol binnen al onze relaties, zowel met onszelf, als met de wereld om ons heen. Zelfbeheersing betekent dat je in staat bent om met je eigen emoties om te gaan. Je weet wat het juiste om te doen is en je handelt er ook naar. Je bent emotioneel vrij. Je kunt je gevoelens en impulsen beheersen. Pas als je dat kan valt er iets te kiezen. Dan heb je zelf de regie over je gedrag en over je leven. Je geeft niet toe aan emotionele impulsen. Je bestuurt jezelf. Je kunt je belangen verdedigen zonder je relatie met de ander te beschadigen.

Wat is veranderingsbereidheid? Wat is iron mind conditioning? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Wat is mijn gemoedstoestand? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Wat is een overlevingsreactie? Wat wordt bedoeld met zelfbehoud? Wat is zelfredzaamheid? Wat is primair gedrag? Wat is machogedrag? Wat is een adaptieve mindset? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar