Wat is de Kabat-Zinn methode?

Wat is de Kabat-Zinn methode?

16 april 2024 0

Jon Kabat-Zinn is een vooraanstaande naam op het gebied van mindfulness en stressvermindering. Als grondlegger van de mindfulness-based stress reduction (MBSR)-methode heeft hij wereldwijd erkenning gekregen voor zijn baanbrekende werk.

De meest geciteerde definitie van mindfulness is die van Jon Kabat-Zinn: ‘Beoefening van mindfulness betekent op een speciale manier oplettend zijn: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zónder te oordelen’. Het is juist een levenskunst, een methode die het mogelijk maakt te genieten en vredig aanwezig te zijn bij alles wat je doet, waar dan ook, iedere dag weer.

Mindfulness Based Cognitieve Therapie (de opstap naar meditatie) ofwel Aandachtgerichte therapie genoemd. Is een effectieve combinatie/vorm om “het leven” te accepteren zoals die is, zodat er innerlijke rust en vrede wordt bereikt. We leren omgaan met pijn, onrust en verlies.

Bij deze lichaamsscan is het de bedoeling dat je bewust je aandacht richt op één bepaald deel van het lichaam. Dit kun je doen door tijdens de inademing in gedachten naar het lichaamsdeel toe te gaan en vervolgens in gedachten dóór dat lichaamsdeel uit te ademen.

De standaard lichaamsscan zoals beschreven door Kabat-Zinn begint met richten van de aandacht op de tenen van de linkervoet. Je kunt echter als je dat wilt ook met een ander lichaamsdeel beginnen. Zo kun je de scan ook alleen uitvoeren voor het bovenlijf, de nek of schouders.

Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is buik ademen? Wat is de Jacobson methode? Wat is ontspanning door inspanning? Is er verschil tussen lichamelijke en mentale vermoeidheid? Wat betekent een mentaal breekpunt? Wat betekent dat je lichaam in de overlevingsstand staat? Waarom is rust nemen belangrijk? Even je rust pakken! Wat is dat? Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Is er verschil tussen mindfulness en meditatie? Is er verschil tussen mindfulness en thoughtfulness? Kan ik mijn zelfbeheersing vergroten? Wat is stress? Wat is pijn? Waarom zou ik aan Qigong doen? Wat is het verschil tussen Tai Chi en Qigong? Is goed leren ademen belangrijk? Moet je door je neus of mond ademen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar