Wat is buik ademen?

Wat is buik ademen?

4 augustus 2021 0

De buikademhaling is eigenlijk precies zoals het woord al doet vermoeden; een ademhaling vanuit de buik. Door het buik ademen wordt de borstholte en de longinhoud groter. Je kunt dieper ademen. Deze manier van ademen kost weinig energie, biedt ontspanning en zorgt voor een optimale zuurstoftoevoer.

De buikademhaling is een specifieke manier van ademen waarbij het middenrif een grote rol speelt. Het middenrif wordt ook wel diafragma genoemd en vormt een plaat bestaande uit spieren die de buikholte en borstholte van elkaar scheidt.

Bij de buikademhaling wordt de middenrifspier op een inademing samengetrokken en beweegt deze naar beneden, ook de organen die onder het middenrif liggen, worden naar beneden gedrukt. Door het samentrekken van het diafragma wordt de longcapaciteit vergroot en kan er meer lucht binnenkomen in de longen.

Op een uitademing beweegt het middenrif door de ontspanning weer naar boven en wordt de lucht die in de longen zit naar buiten gevoerd. De beweging van de buik die als het ware in- en uit zet, heeft te maken met het middenrif. De organen die onder het diafragma liggen, worden tijdens de inademing naar voren richting de buik geduwd.

Buikademhaling wordt ook wel middenrifademhaling of diafragma ademhaling genoemd. Omdat de middenrifspier een actieve functie heeft en de belangrijkste spier is die gebruikt wordt tijdens deze manier van ademhalen, zijn de verschillende benamingen een logische verklaring.

Doordat je via het diafragma ademt heb je meer stabiliteit aan de wervelkolom. Het voordeel is dat er tijdens oefeningen minder snel energielekken optreden. Energielekken verhogen het risico op een blessure, zorgen ervoor dat je minder effectief de spiergroepen traint die je wilt trainen en dat je kracht mist. Daarom is het zo belangrijk om het buik ademen goed onder controle te hebben of beter te leren ademen door je buik. Als we kijken naar een goede ademhalingstechniek, dan heeft het buik ademen de voorkeur. Een bewuste buikademhaling helpt je om te ontspannen.

Verplaatst je ademhaling van je borst naar je buik. Buikademhalingsoefeningen zijn geschikt voor iedereen. We doen het dagelijks zonder dat we erbij nadenken: ademen. Het gebeurt onbewust, waardoor je niet gauw in de gaten hebt dat je verkeerd ademhaalt. Het duurt slechts enkele minuten, je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.

Als je bewuster wilt ademhalen en je gezondheid wilt verbeteren is de buikademhaling een geschikte ademhalingsoefening om mee te beginnen. Om een goede buikademhaling aan te leren is het allereerst belangrijk dat je bewust wordt van je ademhaling. Niet alleen dan is deze oefening geschikt voor je, ook als je de kwaliteit van je mentale gestel wilt verbeteren is de middenrif ademhaling een absolute aanrader. De methode vraagt niet veel van je tijd en is een goede investering in jezelf waar je op de lange termijn veel profijt van kunt hebben.

Wat is een energielek? Wat is bracing? Waarom moet je niet hijgend voorover gebogen gaan staan? Waarom moet je niet hijgend voorover gebogen gaan staan? Is goed leren ademen belangrijk? Wat is de beste ademhalingstechniek? Moet je door je neus of mond ademen? Waarom moet ik kotsen na een heftige workout? Is het normaal dat je duizelig wordt tijdens het sporten? Hoe nuttig is maximaal trainen? Wat is borst ademen? Is ademhalingstechniek belangrijk in vechtsport? Hoe kan je longcapaciteit vergroten? Hoe verhoog ik mijn zuurstofopname? Wat moet ik weten om mijn zuurstofgehalte te verbeteren? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk? Waarom zou ik aan Qigong doen? Is er relatie tussen stress en blessures? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat is stress? Wat doet stress met je in een gevechtssituatie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar