Is er relatie tussen stress en blessures?
Als je vermoeid bent, of gestresst, of niet lekker in je vel zit, loop je een groter risico op blessures. Blessures komen vaak door een verkeerde verhouding van belasting en belastbaarheid. We kunnen allemaal wel de klassiekers. Maar er zijn ook onderliggende factoren die je blessurekans vergroten.
Stressvolle dagelijkse beslommeringen kunnen tot gezondheidsklachten leiden. Stressvolle dagelijkse beslommeringen kunnen tot gezondheidsklachten leiden. De meeste onderzoeken laten echter zien dat stressvolle dagelijkse beslommeringen geen duidelijke relatie hebben met sportblessures. Daaruit blijkt dat er een significant verband bestaat tussen het hebben van een blessure en stress.
Het is lastig om te voorspellen wanneer iemand een blessure oploopt. De kans op een blessure is afhankelijk van veel factoren. En vaak niet alleen van fysieke, maar ook van mentale factoren. Dit kan ook nog eens worden versterkt in een ego-gericht teamklimaat, waarbij het winnen in plaats van het ontwikkelen voorop staat.
Maar ook zaken als grote veranderingen (spelen bij een nieuwe club, nieuwe trainer, herstel na operatie, verhuizing, etc.) of problemen (slechte schoolresultaten, tentamenperiode, scheiding van ouders, een sterfgeval in de familie, etc.), maar ook door tal van dagelijkse beslommeringen (filerijden, ruzies, irritaties, vol dagprogramma, combinatie studie met sport, etc.).
Mentale factoren hebben op verschillende manieren impact op blessures. Stress roept ook een lichamelijke reactie op. Blessuregevoeligheid, pijn en revalidatieprocessen hebben onlosmakelijk te maken met het brein en je mentale toestand. Dus om blessures te voorkomen en snel van blessures te herstellen moet er veel meer aandacht komen voor het vaststellen en managen van stress bij sporters, met name in de topsport. Als coach is het dus belangrijk in de gaten te houden hoe de draagkracht en de draaglast van je sporters ervoor staat. Dat is lastig, want dat is voor elke sporter anders. Revalidatie zou zich niet alleen moeten richten op de fysieke kant, maar ook op de mentale aspecten van een sporter. Daarnaast kan het waardevol zijn sporters te leren om te gaan met stress, om op die manier hun draaglast te verlagen.
Hoe ontstaat een sportblessure? Wat is stress? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Wat is coping? Wat zijn de 10 meest voorkomende sportblessures? Wat doet stress met je in een gevechtssituatie? Wat zijn de meest voorkomende BMX blessures? Wat is een veel voorkomende ski blessure? Wat zijn de meest voorkomende badminton blessures? Welke soorten blessures zijn er? Hoe kun je vechtsportblessures voorkomen? Wat zijn de meest voorkomende mountainbike blessures? Wat is muscle memory of spiergeheugen? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe? Wat zijn meest voorkomende blessures bij krachttraining? Wat is een energielek? Wat is buik ademen?