Wat is stress?

Wat is stress?

20 augustus 2021 0

Stress. We hebben er allemaal weleens last van. Maar de oorzaken én symptomen zijn voor iedereen anders. Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Onder stress kan het zijn dat de toegang tot het denkende deel van de hersenen tijdelijk geblokkeerd wordt. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis.

De belangrijkste stresshormonen zijn adrenaline, cortisol en noradrenaline. Deze hormonen komen goed van pas in een acute stresssituatie. Stress uit zich niet alleen in lichamelijke klachten. Het kan ook iets doen met je emotionele gesteldheid. Enkele symptomen van stress zijn:

  • Fysieke problemen: buikpijn, hoofdpijn, gespannen spieren, versnelde hartslag, verzwakt immuunsysteem.
  • Emotionele problemen: terugtrekken, moeite met nadenken, stemmingswisselingen, angstig, black-outs, gevoeliger.

Daarnaast kan je met stress last hebben van een verstoord slaappatroon, waarbij je minder of meer slaapt dan normaal. Daardoor ben je sneller geïrriteerd, heb je jezelf minder goed onder controle en val je makkelijker uit. Door stress word je eerder vatbaar voor verslavingen. Dan grijp je makkelijker naar ‘comfort food’, alcohol, medicijnen of drugs. Stressfactoren kunnen zijn:

  • Werk
  • Familie
  • Sport
  • Geld
  • Gezondheid
  • Administratie
  • School

Stress kan ook leiden tot een ongezonde leefstijl, zoals eetbuiten (het zogenaamde ‘troost-eten’, ‘comfort-food’ of ‘snack-trek’), onvoldoende bewegen en alcoholconsumptie. Ernstige stressklachten dragen bij aan de ontwikkeling van een burn-out, depressie of angststoornis. Dat wil je voor zijn. Iedereen ervaart weleens stress, maar wat als het langer aanhoudt, hevig is of je stressklachten ervaart?

Helpt op vakantie gaan altijd tegen stress? Wat is adrenaline en wat doet het? Genezen op eigen kracht, kan dat? Wat is een mentale reset? Wat betekent door het lint gaan? Wat te doen bij een paniekaanval? Wat betekent een kort lontje hebben? Wat doet stress met goed fatsoen? Wat is een emotionele uitbarsting? Waarom ben ik steeds zo moe? Wat is mental stretching? Wat zijn primaire reflexen? Wat is iron mind conditioning? Wat is een adaptieve mindset? Wat houdt mentale weerstand in? Is gedrag ook af te leren? Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen? Is schreeuwen goed voor je?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar