Wat is een mentale reset?
Laten we gelijk maar met de deur in huis vallen met dit inzicht: “Do more things that make you forget to check tour phone”. Linksom of rechtsom, we zijn met z’n allen zwaar verslaafd aan de digitale prikkels van vandaag de dag en nemen onze digitale technieken en apparaten letterlijk en figuurlijk overal mee naartoe. Op YouTube zie je nog geinige filmpjes van personen die geïnterviewd worden rond 1998 en die vroegen zich duidelijk af wat je nu eigen met zo’n onding moet. “Ze bellen nog maar een keer als ze mij nodig hebben”, was de gemiddelde strekking van toendertijd.
Kijk maar eens hoe een persoon vandaag de dag reageert op zijn of haar telefoon die niet meer voldoende batterijpower heeft, geen bereik, geen reactie op sociale media, of apparaat kwijt, of ergens laten liggen, overal en nergens een selfie maken om te laten zien hoe geweldig je wel niet bent of hebt, of telefoon stuk geraakt of iets anders soortgelijks. Die stress die we steeds maar op basis van vrije wil willen en opzoeken.
We laten het toe voortdurend afgeleid te worden en laten we eerlijk wezen met z’n allen… als we één ding totaal niet kunnen, maar wel vinden dat we het kunnen is ‘multitasken’. Maar nu, een mentale reset… wat is dat?
Als je nu om je heen kijkt, dan wordt het de hoogste tijd om bepaalde gewoontes te resetten, zodat we uitdagingen sterker kunnen aangaan, een nieuwe manier van denken en het voornemen bij de horens te vatten om gezondere gewoontes van werk en leven aan te nemen. Geef het allemaal maar mooie wetenschappelijke namen, termen en mantra’s, maar netto onderaan de streep moeten we ons brein wapenen tegen stress. Simpel maar effectief geformuleerd: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”.
Onze mindset is van grote invloed op onze doelen. De andere kant hiervan is ‘weerstand’ en in je comfortzone blijven hangen. Dit betekent een lage veranderbereidheid en dat er tegenstand is voor de verandering. Soms is deze weerstand diep verborgen. Het actief trainen van onze om nieuwe perspectieven en mogelijkheden te vinden. Het creëren van mentale ruimte voor goede ideeën en het omarmen van chaos en verandering. Een adaptieve mentaliteit hebben betekent dat je positief reageert op uitdagingen en ze ziet als kansen voor groei en innovatie in plaats van obstakels. Personen met een flexibele mindset leren voortdurend en hebben bewezen veerkrachtiger, gelukkiger, creatiever en productiever te zijn. Daarmee is het beheersen van een adaptieve mentaliteit onze grootste collectieve uitdaging. Hoe meer je het ongemakkelijke opzoekt, hoe meer je je daarmee op je gemak zult voelen.
Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Wat is levenskunst? Wat is prestatiedruk? Wat zijn de grootste problemen van deze tijd? Wat houdt mentale weerstand in? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is een adaptieve mindset? Waarom zijn we tegenwoordig zo snel afgeleid? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Is er een relatie tussen fysieke en mentale gezondheid? Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Helpt op vakantie gaan altijd tegen stress? Helpt sporten tegen stress? Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen? Wat is de valkuil van perfectionisme? Helpt weerbaarheidstraining tegen overmatig piekeren? Neem jij tijd om te ontladen? Wat is een emotionele uitbarsting? Wat is mijn gemoedstoestand? Wat is mentale gezondheid? Waarom sta ik altijd moe op? Wat is ontspanning door inspanning? Wat is mentale en fysieke weerbaarheid? Wat is iron mind conditioning? Wat is bingen? Kan ik mijn kwetsbaarheid omzetten in kracht? Wat is conditionering? Wat is mental stretching? Is schreeuwen goed voor je?