Wat is de valkuil van perfectionisme?

Wat is de valkuil van perfectionisme?

13 januari 2023 0

De lat hoog leggen, maximaal willen presteren, willen excelleren, hoge eisen hebben, de beste, liefste, slimste, mooiste of grappigste moeten zijn: wie perfectionist is, zal dit bekend voorkomen. Perfectionisme betekent het volmaakte nastreven, het letterlijk perfect willen doen.

Perfectionisme betekent dat je streeft naar perfectie, maar eigenlijk haal je dat nooit: perfectie is namelijk een illusie. Perfectionisme is iets wat je denkt, maar niet bent. Perfectionisme is eerder een valkuil is dan een kwaliteit. Het nastreven van perfectie kost meestal meer dan het je oplevert.

Om te beginnen moet je weten: perfectionisme is niet iets wat je bént, maar een patroon dat je ooit hebt aangeleerd. Ben je een echte perfectionist, dan is er alle kans dat falen een absolute doodzonde voor jou is. Falen wil je dan ook vermijden. Zwakke kanten van perfectionistisch gedrag: slecht tegen fouten kunnen; hoog stressniveau; moeite met delegeren; dingen die anderen al hebben gedaan nog eens overdoen; focussen op wat minder goed lukt; niet echt genieten van successen; moeite hebben met besluiten dat iets ‘af’ is, daardoor langzaam; kritisch op zichzelf en anderen; mislukkingen moeilijk kunnen loslaten; oordelend; grote competitiedrang en faalangst. Met als gevolg dat je geneigd bent om echte uitdagingen uit de weg.

Een perfectionist is lastig voor zichzelf, maar ook voor zijn omgeving. Vooral als je met iemand moet samenwerken die alles perfect wil doen en moeilijk met minder genoegen kan nemen. Een belangrijke valkuil is dat perfectionisme soms leidt tot enorme faalangst, waardoor iemand helemaal niets meer durft aan te pakken. Herken wanneer je vastloopt. Nagaan of je angst wel reëel is. Bewustwording van je (beperkte) dwangmatigheid.

Wat is een mentale reset? Wat is prestatiedruk? Wat betekent jezelf overschatten? Wat is levenskunst? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is een adaptieve mindset? Waarom zijn we tegenwoordig zo snel afgeleid? Helpt weerbaarheidstraining tegen overmatig piekeren? Neem jij tijd om te ontladen? Wat is een emotionele uitbarsting? Wat is mijn gemoedstoestand? Wat is mentale gezondheid? Wat is iron mind conditioning? Kan ik mijn kwetsbaarheid omzetten in kracht? Hoe maak je een kampioen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar