Wat betekent jezelf overschatten?

Wat betekent jezelf overschatten?

20 februari 2023 0

Zelfoverschatting (lees: een rooskleurig beeld van jezelf hebben) is jezelf en eigen mogelijkheden, kunnen, kennis en vaardigheden overschatten of te hoog inschatten. Je hebt een niet of te weinig realistisch beeld van jezelf. Wanneer je jezelf overschat, zie je jouw eigen kunnen of mogelijkheden te rooskleurig voor ogen. Of heb je een onrealistische voorstelling over wat er van je wordt gevraagd.

We schatten onszelf voortdurend verkeerd in. Of het nu gaat om eenvoudige vaardigheden of complexe problemen, we denken het meestal bij het rechte eind te hebben.

Zelfoverschatting heeft ook een positieve en nuttige kant. Het is beter dan dat je denkt dat het allemaal toch niet gaat lukken. Dat doet je energielevel en motivatie namelijk weinig goeds. Men dient er alleen goed op te passen dat het niet doorslaat in onbewuste overschatting, onrealistisch optimisme, arrogantie en narcisme, waardoor anderen je uit de weg gaan en je het ook voor jezelf onmogelijk maakt.

Ik ben boos op mezelf. Hoe kan dat? Wat betekent jezelf kwijtraken? Wat betekent jezelf tegenkomen? Wat betekent hoogmoed? Wat is machogedrag? Hoe herken je een groot ego? Lokt popiejopie doen agressie uit? Wat is veranderingsbereidheid? Wat doet stress met goed fatsoen? Wat is de valkuil van perfectionisme? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat is een egoïst?