Wat betekent jezelf overschatten?

Wat betekent jezelf overschatten?

20 februari 2023 0

Zelfoverschatting (lees: een rooskleurig beeld van jezelf hebben) is jezelf en eigen mogelijkheden, kunnen, kennis en vaardigheden overschatten of te hoog inschatten. Je hebt een niet of te weinig realistisch beeld van jezelf. Wanneer je jezelf overschat, zie je jouw eigen kunnen of mogelijkheden te rooskleurig voor ogen. Of heb je een onrealistische voorstelling over wat er van je wordt gevraagd.

Het wordt ook wel geformuleerd als ‘kapsones hebben’: het hoog in de bol hebben, een overdreven hoge dunk van zichzelf. We schatten onszelf voortdurend verkeerd in. Of het nu gaat om eenvoudige vaardigheden of complexe problemen, we denken het meestal bij het rechte eind te hebben.

Zelfoverschatting heeft ook een positieve en nuttige kant. Het is beter dan dat je denkt dat het allemaal toch niet gaat lukken. Dat doet je energielevel en motivatie namelijk weinig goeds. Men dient er alleen goed op te passen dat het niet doorslaat in onbewuste overschatting, onrealistisch optimisme, arrogantie en narcisme, waardoor anderen je uit de weg gaan en je het ook voor jezelf onmogelijk maakt.

Helaas kunnen we nare gevolgen van jezelf overschatten zien in de dagelijkse praktijk.

Veroorzaakt door politici met een overmaat aan hoogmoed, die vooral niet te goeder trouw zijn en die volledig staan voor polarisatie en het jagen op burgers. Terwijl je naar alle redelijk en billijkheid zou mogen verwachten dat deze publieke en hoogstaande personen het goede voorbeeld zouden moeten geven. Denk maar aan bijvoorbeeld de duivelse uitspraken die overlopen van hoogmoed, machogedrag en machtsmisbruik: “we weten waar ze wonen, we gaan van deur tot deur en arm voor arm” en dan vervolgens achteraf verbaasd zijn als dit soort trieste, zieke en haatzaaiende statements agressie opwekken. We hoeven niet uit te leggen dat je daar niet voor gestudeerd hoeft te hebben, om vooraf in te zien dat zoiets als dit negatief gaat uitpakken. Met deze diepgewortelde duivelse mindset, heb je niet meer de intentie om écht problemen op te lossen en wil je ook geen onderdeel meer zijn van de oplossing, dat lijkt mij meer dan overduidelijk. Maar ook andere personen in publieke functies, die met kwade opzet agressie aanwakkeren, in plaats van dat de-escaleren een sociaal gewenste factor zou moeten zijn. Linksom of rechtsom zijn hier (ook helaas) oneindig veel voorbeelden van in de dagelijkse realiteit.

Ik ben boos op mezelf. Hoe kan dat? Wat is bluffen? Wat is valse sympathie? Wat betekent jezelf kwijtraken? Wat betekent jezelf tegenkomen? Wat betekent hoogmoed? Wat is machogedrag? Hoe herken je een groot ego? Lokt popiejopie doen agressie uit? Wat is veranderingsbereidheid? Wat doet stress met goed fatsoen? Wat is de valkuil van perfectionisme? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat is een egoïst? Wat doet verbaal geweld? Is geweld een taal? Lokt popiejopie doen agressie uit? Wat is sociale veiligheid? Ik voel me onveilig. En nu? Hoe maak je een kampioen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar