Ik ben boos op mezelf. Hoe kan dat?

Ik ben boos op mezelf. Hoe kan dat?

22 mei 2023 0

Waarom ben ik zo boos op mezelf? Boos zijn op jezelf, het overkomt iedereen wel eens. Bij de één regelmatiger dan de ander. Waarschijnlijk heb je al ontdekt dat het niet werkt. Soms lijkt het terecht of nuttig. Maar dat is het niet.

Als coach krijg ik regelmatig vragen hoe woede beter te kunnen beheersen.

We worden boos op onszelf, met als doel om op die manier de gewenste karaktereigenschap te kweken. Er gaat iets in je leven niet zoals je gehoopt had en nu is je hoofd aan het puinruimen; vaak in de vorm van schuld en/of schaamte. Deze criticus in ons is een gemene en een meedogenloze kracht die veel impact heeft.

Het is wéér niet gelukt om gezond te eten, te sporten, te stoppen met een slechte gewoonte. Maar je kunt ook boos worden op jezelf tijdens een sportwedstrijd, dan je roept tegen jezelf dat je een bepaalde move niet goed doet of de partij niet tot een goed einde brengt. Dat kan tot enorme lelijke scheldpartijen leiden.

Op het eerste gezicht lijkt het dat we boos worden op onszelf. De bron van deze zelfkritiek is een samenloop van omstandigheden in het verleden. Vaak zijn het hele oude diepliggende gewoontes en patronen die vaak al je hele leven bij je zijn. Ze voelen als een onderdeel van je karakter, waardoor je denkt dat nou eenmaal zo bent. Over het algemeen spelen ouders, opvoeders, het onderwijss of religie een leidende rol. En dan kom je met jezelf in conflict.

De ervaring van het boos op jezelf zijn, is op zichzelf al het bewijs van dat dit niet is wie jij werkelijk bent. Anders zou je het jezelf ook niet kwalijk nemen. Hoog tijd dus om er mee te stoppen.

De houding “Ik ben nu eenmaal zo.” is niet goed genoeg. Het is een excuus voor je eigen gedrag. Opstellen als een slachtoffer van de situatie helpt je dan ook niet. We kunnen soms zo hard zijn voor onszelf, dat we eerder in boosheid en wrok schieten, dan dat we mild tegen onszelf zijn. Begin vooral met lief en geduldig met jezelf te zijn. Geef jezelf hier de tijd voor. Stel daarom je verwachtingen bij en probeer te achterhalen wat, wie of welke situatie jou triggert om ‘boos te worden op jezelf’.

Wat is een interne criticus? Is het normaal om in jezelf te praten? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Wat is een adaptieve mindset? Wat is een mentale reset? Wat is de valkuil van perfectionisme? Wat is prestatiedruk? Hoe haal je alles uit het leven? Wat is pijn incasseren? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is quitter-gedrag? Wat betekent door zure appel heen bijten? Wat betekent jezelf tegenkomen? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset? Waarom is zelfbeheersing belangrijk? Waarom werkt doelen stellen niet?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar