Is het normaal om in jezelf te praten?

Is het normaal om in jezelf te praten?

23 juli 2023 0

We praten allemaal in onszelf! Zelfspraak of zelfpraat kan motiverend werken als je het op de juiste manier gebruikt. Vrijwel iedereen loopt weleens tegen zichzelf te mompelen en te mijmeren, meestal als er niemand bij is. Voor een bijstaander is het doorgaans vaag klinkend, binnensmonds gemurmel. We vinden dit gedrag intuïtief al vreemd, omdat we aannemen dat er een tweede partij aanwezig moet zijn om te horen wat we zeggen. Innerlijke spraak gebruiken we voor allerlei doeleinden.

Veel filosofen en psychologen uit de geschiedenis zeiden al dat dit een algemene menselijke eigenschap was.

Wanneer je dat doet, ben je eigenlijk aan het brainstormen met jezelf. We lossen er problemen mee op en het controleert onze emoties. Ook zijn we onze eigen interne coach en ook onze eigen interne criticus. En we kunnen onszelf geruststellen en of zeggen dat iets is goed gegaan. Tegen jezelf praten kan werken om jezelf in toom te houden en je zenuwen in bedwang te houden.

Sport is ook iets wat ons er vaak toe zet onze emoties hardop uit te spreken. Of het nou op het voetbalveld, de atletiekbaan of waar dan ook is, overal zie je atleten zichzelf hardop motiveren, hun frustratie uiten na een misser, of hun geluk als ze hun doel bereikt hebben.

Onderzoek toont aan dat zelfspraak ook zorgt voor wilskracht en concentratie. We hebben een betere focus als we zaken in ons hoofd op een rijtje zetten.

Normaal doen we het in stilte, maar soms voelt het gesprek zó echt, dat een paar woorden er hoorbaar uitfloepen. Tegen jezelf praten, heeft veel voordelen, maar zelfspraak kan zich ook uiten als piekeren, obsessief terugdenken aan nare ervaringen en zelfs risico lopen om een depressie of angststoornis te ontwikkelen. Hoewel met jezelf praten een teken kan zijn dat je prima gezond bent, kan het op een gegeven moment ook verstorend werken in je leven en de levens van anderen.

Betrapt worden op het praten tegen jezelf kan beschamend zijn, en sommigen stigmatiseren dit gedrag zelfs als een teken van mentale instabiliteit. Ga na of de stem van jezelf is of van iemand anders. Onderzoek waar je innerlijke gesprekken over gaan. Beoordeel of je innerlijke gesprekken over het algemeen positief of negatief zijn. Ga na wat voor gevoel de innerlijke gesprekken je geven. Ga na hoe andere mensen reageren op je innerlijke gesprekken. Kom je er niet uit, vraag om support.

Wat is een interne criticus? Is het normaal om in jezelf te praten? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Ik ben boos op mezelf. Hoe kan dat? Wat betekent jezelf kwijtraken? Hoe word je het negatieve stemmetje in je hoofd de baas? Wat betekent jezelf tegenkomen? Hoe leer je jezelf beter kennen? Wat vertelt lichaamstaal? Helpt weerbaarheidstraining tegen overmatig piekeren? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat betekent verman jezelf? Wat betekent de aard van het beestje? Wat betekent jezelf overschatten? Meer jezelf zijn. Hoe doe je dat? Wat is lijden in stilte?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar