Wat vertelt lichaamstaal?

Wat vertelt lichaamstaal?

19 juni 2023 0

Lichaamstaal zegt meer dan woorden. Lichaamstaal is het geheel van communicatieve boodschappen dat door middel van lichaamshouding, beweeglijkheid, mimiek, gebaren, oogcontact, blikrichting, de hoek ten opzichte van elkaar, intonatie, gebruik van ruimte en etc… wordt overgebracht. Het is een vorm van non-verbale communicatie die net zoals gesproken of geschreven taal veel inhoudelijke informatie kan overbrengen.

Dat we onbewust best goed zijn in het interpreteren hiervan, hebben we te danken aan onze voorouders. Zij moesten snel beslissen of iemand wel of niet te vertrouwen was.

We praten niet de hele dag, maar zodra we samen zijn met anderen, zenden we wel signalen uit via ons gedrag. Aan lichaamstaal kun je vaak zien wat personen voelen of denken zonder dat ze het zeggen.

Lichaamstaal (of non-verbale communicatie) is de taal die we spreken met ons lichaam. Mensen communiceren onbewust en bewust via dat wat ze zonder woorden met hun lijf doen.

Als we aan het woord zijn ondersteunen we ons verhaal met lichaamstaal. Als we luisteren, geven we via non-verbale feedback te kennen dat we de ander begrijpen. Door te glimlachen en te knikken laten we onze waardering blijken. Ons oogcontact toont de mate van belangstelling. En zonder ook maar enig woord uit te spreken geeft onze mimiek een weerspiegeling van onze emoties.

Niet alleen wat je zegt is belangrijk, maar vooral hoe je het zegt. Lichaamstaal is veelzijdig, maar soms lastig om correct te duiden. Je dient met vele factoren rekening houden. Je lichaamstaal spreekt altijd, ook als je niets zegt. Houd er rekening mee dat anderen hun manier van doen ook kunnen en zullen afstemmen op je aanwezigheid.

Wat is een Movement Explorer? Wat is vitaliteit of vitaal zijn? Wat is levenskunst? Waarom helpt huilen niet? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Hoe krijg ik mezelf aan het sporten? Waarom ben ik de ene keer fitter dan de andere keer? Hoe lang moet ik trainen om mijn doel te bereiken? Waarom zou ik mijn levensstijl omgooien? Maakt sporten mij gelukkig? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Wat moet je weten over incasseringsvermogen? Wat doet verbaal geweld? Kan iemand je ook met vriendelijke woorden onder druk zetten? Wat is verbaal gedrag interpreteren? Hoe kun je reageren als iemand je vernedert? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Is er verschil tussen bedreigen en intimideren? Wat lokt agressie uit? Lokt popiejopie doen agressie uit? Hoe herken je een groot ego?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar