Wat is onsportief gedrag?

Wat is onsportief gedrag?

1 februari 2024 0

Sportief verliezen of onsportief winnen? Sporten is leuk en het levert mooie momenten op. Maar soms slaan de mooie emoties die bij sport horen om in ongewenst en grensoverschrijdend gedrag. Sommige sporters gedragen zich tijdens een wedstrijd onsportief omdat zij het moeilijk vinden hun gedrag te beheersen of met frustraties om te gaan.

Het wedstrijdgedrag van spelers kan worden beïnvloed door gedragingen van supporters, coaches, de scheidsrechter, teamgenoten, de ouders of andere aanhang, het scoreverloop en de invloed van de regels.

Het is uitermate belangrijk dat een trainer of coach duidelijk is over het belang van sportieve en respectvolle omgang tussen de spelers onderling, tegenstanders, scheidsrechters, referees en aanhang of achterban vs supporters van de tegenstanders. Bewustwording (oorzaak-gevolgrelaties) van emotioneel, agressief of geweldadig gedrag en de gevolgen daarvan. Inzicht hebben of krijgen in positieve gedragsalternatieven, om herhaling en verergering van dit gedrag te voorkomen.

Onsportief gedrag kan variëren van vals spelen tot onbeheerst gedrag zoals schreeuwen tegen teamleden of driftbuien. Ook appelleren (de hand opsteken om de scheidsrechter op een overtreding attent te maken) wordt als onsportief gezien. Onsportief gedrag kan zich ook uiten in opscheppen als er gewonnen wordt en klagen of protesteren als er verloren wordt.

Als trainer of coach heb je een essentiële en cruciale rol in het stimuleren en bewaken van ‘sportiviteit en respect’ en een sociaal veilig klimaat.

Sinds de opkomst van de videoscheidsrechter kan een (betwiste) beslissing – na overleg, al dan niet op verzoek van de scheidsrechter zelf – worden uitgesteld of worden herroepen door de (hoofd)scheidsrechter.

Wat is het beginsel van fair play? Ik voel me onveilig. En nu? Wat is valse sympathie? Wat betekent Schwalbe? Wat is een Brazilian Tap? Wat is sportpsychologie? Wat is een trainingsacteur? Wat betekent je bent zo goed als je laatste wapenfeit? Wat doet verbaal geweld? Wat vertelt lichaamstaal? Is geweld een taal? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Wat is een jurysport? Wat wordt bedoeld met fairness? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Wat is jouw rol als coach inzake doping? Wat is frustratieagressie? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Wat houdt machtsmisbruik in?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar