Wat is een Brazilian Tap?

Wat is een Brazilian Tap?

29 september 2023 0

Het is een veelgebruikte uitdrukking die oorspronkelijk in BJJ werd gebruikt en die dankzij de sterke relatie met de sport naar MMA is gemigreerd, en als gevolg daarvan is opgenomen in het lexicon van de bredere vechtsportgemeenschap.

In werkelijkheid is een ‘Brazilian Tap’ “Braziliaanse tik”, ook bekend als de Fake Tap, slechts een lichte tikkende beweging die een atleet gebruikt wanneer hij betrapt wordt op een onderwerping, die bedoeld is om aan zijn tegenstander te laten weten dat hij zich heeft overgegeven, terwijl hij ook uit het zicht van de scheidsrechter is. De andere vechter maakt dan gebruik van de verwarring in de hoop dat de scheidsrechter en officials niets doorhebben en de winst krijgt toebedeeld.

Het is duidelijk een ongelooflijk vuile truc en een truc waar zowel bij BJJ als MMA terecht wordt afgekeurd, voornamelijk omdat het profiteert van de vriendelijkheid van een vechter die zijn tegenstander niet wil verwonden om de overhand te krijgen.

Het wordt nog steeds soms gezien in BJJ-competities op een lager niveau, waar er geen videoherhaling is en de scheidsrechter relatief onervaren kan zijn, en vechters zijn er zelfs op het hoogste niveau van tijd tot tijd van beschuldigd.

Hoewel sommige vechters de ‘Brazilian Tap’ ongetwijfeld zien als gewoon een tactiek die de regels omzeilt, zoals eyepokes of liesschoten die niet geheel onbedoeld zijn, is het duidelijk onsportief gedrag.

Wat is onsportief gedrag? Wat is het beginsel van fair play? Ik voel me onveilig. En nu? Wat betekent Schwalbe? Wat is sportpsychologie? Wat is een trainingsacteur? Wat betekent je bent zo goed als je laatste wapenfeit? Wat doet verbaal geweld? Wat vertelt lichaamstaal? Is geweld een taal? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Wat is een jurysport? Wat wordt bedoeld met fairness? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar