Waar is glucosamine goed voor?

Waar is glucosamine goed voor?

30 september 2023 0

Glucosamine is een natuurlijk voorkomend aminosuiker. Het is een glucosemolecuul waarvan de hydroxylgroep op de 2-positie door een aminogroep is vervangen. Het is de belangrijkste bouwsteen voor de biosynthese van macromoleculen als glycosaminoglycanen, bijvoorbeeld hyaluronan, glycolipiden en glycoproteïnen.

Het herstelt aangetast kraakbeen en kan nieuw kraakbeen opbouwen. Glucosamine lijkt een rol te spelen bij pijnlijke gewrichten, aangezien het zorgt voor versteviging en smering.

Glucosamine en Chondroitine zijn voedingssupplementen die worden aangeprezen bij gewrichtsslijtage (artrose). Zij vallen in Nederland niet onder de Wet op Geneesmiddelenvoorziening. Er is daarom ook geen verplichting om werking te garanderen of om bijwerkingen te vermelden.

Om te weten of een supplement op basis van glucosamine werkt moet je het daarom eerst twee tot drie maanden de tijd geven. Door een kwalitatief hoogwaardig supplement te kiezen dat een complex aan stoffen bevat is er vaak al eerder een verbetering zichtbaar.

Glucosamine komt bijna niet voor in de voeding. Het kan wel worden aangemaakt uit kraakbeen van dieren en uit insecten. In Europa is glucosamine verkijgbaar als erkend geneesmiddel maar ook vrij verkrijgbaar als voedingssupplement, meestal als glucosaminesulfaat.

Pas bij het gebruik van veel grotere hoeveelheden zijn er bijwerkingen gerapporteerd zoals: Vaak (1-10%): hoofdpijn, vermoeidheid. Misselijkheid, buikpijn, indigestie, diarree en obstipatie. Soms (0,1-1%): huiduitslag, jeuk, blozen.

Kan een chiropractor helpen bij reumatoïde, artritis of artrose? Is bewegen goed voor artrose? Wat is DISH, ofwel de ziekte van Forestier? Wat is een SI gewricht? Wat is het beste middel tegen reuma? Bestaat er een dieet tegen reuma? Helpt infraroodwarmte bij reuma? Is het goed om te sporten als je reuma hebt? Wanneer kun je het beste supplementen innemen? Wat is een natuurlijke ontstekingsremmer? Wat is Fibromyalgie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar