Is voeding mijn beste medicijn?

Is voeding mijn beste medicijn?

6 december 2023 0

Wat heeft Hippocrates, de Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde, nu precies gezegd over voeding en gezondheid 400 jaar voor onze jaartelling? “Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel.”. Doorgaans wordt deze uitspraak aan Hippocrates toegeschreven. Of dat zo is laten wij even in het midden. In een ander geschrift van Hippocrates, “De Alimento” staat nog een uitspraak over voeding: “In voedsel is uitstekend medicijn te vinden, in voedsel is slecht medicijn te vinden; goed en slecht zijn relatief.”. Zijn boodschap: gebruik voeding als medicijn.

Gezonder eten heeft dan vaak een positieve invloed op de algehele gezondheid en kan de ernst van gecombineerde aandoeningen verminderen. Groente, fruit, vis, olie en granen zijn belangrijk om gezond te blijven. Maar het gaat verder dan dat.

Belangrijk advies is om industrieel bewerkt voedsel te vermijden. Dat spreekt vanzelf: hoe meer koekjes en chocolade en chips je eet, hoe meer zooi je binnen krijgt en hoe groter de kans op lichamelijke ongemakken. Is voeding een medicijn? Dat is een lastige discussie maar het tegenovergestelde, dat verkeerd eten ons ziek kan maken, daarover zijn de meningen niet verdeeld.

Gebruik voeding veel vaker als medicijn! Voedingsstoffen kunnen een verrassend vergelijkbare werking hebben als medicijnen. Voeding kan medicijnen niet vervangen. In een geneesmiddel is de werkende stof sterk geconcentreerd samengepakt in bijvoorbeeld een pil. In een appel of peer is die stof veel meer verspreid over de hele vrucht. Zie voeding meer als een ander type wapen, dat vaak ondersteunend werkt bij medicatie.

Verdiep je in het functioneren van je lichaam! Hou jezelf scherp en besef jezelf goed dat de hedendaagse geneeskunde een commerciëel bedrijf is met een terugverdienmodel met meerdere belangen dan alleen wetenschap. Het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam is geniaal (als je het de juiste voeding geeft), daar moet veel meer aandacht voor zijn! Neem het heft in eigen handen, voed je lichaam op de juiste manier en voorkom een hoop ellende!

Gebruik ook hierbij je gezonde boeren verstand. Fabrikanten zijn niet bezig met jouw gezondheid, maar vooral met het maken van winst. Jouw gezondheid is bijzaak. Zij zijn verplicht om te vermelden dat een overmatige consumptie bijwerkingen kunnen opleveren, maar de meeste doen dit vooral om zo een rechtszaak in hun nadeel te voorkomen.

Waarom is gezond eten zo moeilijk? Wat brengt gezond eten niet? Wanneer sla je door met gezond eten? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief? Zeggen je voeten iets over je gezondheid? Is biologische voeding gezonder? Wat is overeten? Wat doet de zon met je lichaam? Fit worden zonder sportschool, kan dat? Wat vertelt lichaamstaal? Hoe haal je alles uit het leven? Moet ik dagelijks multivitamine nemen? Hoe verhoog ik mijn weerstand? Hoe kom je erachter dat je longontsteking hebt?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar