Wat is de (bij)werking van een medicijn?

Wat is de (bij)werking van een medicijn?

16 april 2024 0

Vertrouwen op de bijsluiter is niet verstandig. Soms krijg je bovenop de aandoening waarvoor je medicijnen slikt, nog nieuwe klachten. Bijna alle medicijnen hebben ook een onbedoelde werking of onbedoelde effecten die optreden bij een medische behandeling. De onbedoelde klachten die je krijgt door het slikken van je medicijnen, worden bijwerkingen van medicijnen genoemd. Werking en bijwerking kunnen in elkaar overlopen. Simpel gezegd kun je het alles bij elkaar ook de werking noemen. Maar er zijn ook bijwerkingen die niks met de werking te maken hebben.

Als je een medicijn inneemt komt het via de maag en darm in het bloed terecht. Medicijnen zorgen ervoor dat ziekteklachten verminderen, verdwijnen of worden voorkomen. Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Er zijn duizenden soorten medicijnen in verschillende vormen: zoals pillen, zalven, druppels en injecties.

Geen werking zonder bijwerking. Als je een medicijn slikt, verspreiden de werkzame stoffen van deze medicijnen door het lichaam. Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het werken moet. Wanneer deze medicijnen dan je aandoening bereiken, zal er een reactie ontstaan. Op deze manier wordt je aandoening bestreden, maar doordat de medicijnen door je hele lichaam gaan, kunnen er ook andere reacties optreden op plekken waar dat niet bedoeld was.

Kunnen voedingssupplementen of kruidensupplementen ook (bij)werkingen geven? Over het algemeen zijn voedingssupplementen veilig en hoor je geen bijwerkingen te ervaren. Maar onderschat vooral supplementen niet. Let op de risico’s. In supplementen kunnen gevaarlijke ingrediënten zitten. Ook kunnen deze schadelijk zijn als je ze combineert met medicijnen. En je kunt gezondheidsklachten krijgen als je te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt. Gebruik alleen een supplement als je zeker weet dat het veilig is.

Is voeding mijn beste medicijn? Waarom zijn sommige medicijnen zo duur? Baat het niet dan schaadt het niet? Kan ik altijd vertrouwen wat de fabrikant op het etiket zet? Wat is een medische verklaring? Wat is een SMA (Sport Medisch Advies)? Hoe lang duurt het voordat afvalstoffen uit je lichaam zijn? Wanneer kun je het beste supplementen innemen? Waar is het risico op vervuiling met dopingstoffen het grootst? Moet ik dagelijks multivitamine nemen? Wat gebeurt er met je door teveel magnesium? Heeft een 50-plusser extra vitamines nodig? Met welke vitamines moet je extra oppassen? Wat is de invloed van ijzer op je sportprestaties Kan ik ook te weinig eten? Bestaat een overdosis paracetamol? Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan pijnstillers? Is ibuprofen verslavend? Waar is antibiotica goed voor? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar