Baat het niet dan schaadt het niet?

Baat het niet dan schaadt het niet?

13 oktober 2021 0

Vaak wordt gezegd: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’. Men bedoeld dan: misschien helpt het niet, maar het kan ook geen kwaad. ‘Baat het niet dan schaadt het niet’ en ‘een overschot aan vitamines plas je gewoon weer uit’ of ‘een beetje extra kan toch geen kwaad’. Deze uitspraken horen we geregeld in de praktijk.

Of het nu gaat om (top)sporters of de gewone consument. Hierdoor ziet men totaal geen gevaar in het gebruik van supplementen. Als je ‘normaal’ eet komt een gevaarlijk hoge inname niet voor. Onze blijft voeding de beste leverancier van alle vitaminen. Het goedkoopste en makkelijkste advies is gevarieerd eten. Te veel vitamines of mineralen krijg je alleen binnen als je lange tijd voedingssupplementen met hoge doseringen hebt geslikt. Langdurig extra vitamines en mineralen slikken kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het bekendste voorbeeld is vitamine B6-vergiftiging wat zelfs onherstelbare schade aan je zenuwstelsel kan veroorzaken. Er zijn voedingssupplementen op de markt die hogere doseringen bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens van inname. Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld. Extra voorzichtigheid is geboden bij het kopen van voedingssupplementen via bijvoorbeeld internet, of een andere weg die niet of moeilijk te controleren is.

Denk daarbij aan webshops zonder contactgegevens. De voedingssupplementen die deze internetwinkels aanbieden, kunnen ongewenste stoffen of stoffen in te hoge doseringen bevatten. Het nadeel van supplementen is namelijk dat de kunstmatig gefabriceerde, dus synthetische vitamines, chemisch gezien op originele vitamine lijken, maar zich in het lichaam heel anders gedragen. Wees daarom voorzichtig, check de informatie op de verpakking en raadpleeg altijd een ervaren, erkende en gekwalificeerde professional voordat je begint aan supplementen.

Het lichaam gebruikt magnesium bij veel processen die met je spieren te maken hebben, zoals de zuurstofopname en de productie van energie. Mensen die intensief sporten. hebben een grotere magnesiumbehoefte. Het hangt er wel vanaf welke sport je doet. Als je langdurig en regelmatig sport, of je doet aan top sport, dan daalt je magnesiumwaarde. Je lichaam heeft dan meer magnesium nodig, omdat je spieren daarom vragen. Vaak treedt er ook magnesiumverlies op via zweet en urine. De magnesiumbehoefte van sporters is dus groot. Als je als sporter al een lage magnesiumwaarde hebt kan dit zelfs leiden tot een magnesiumtekort. Dat kan uiteindelijk je fysieke prestatie verminderen.

Een magnesiumtekort kan bij sporters krampen in de spieren veroorzaken. Als het magnesiumtekort wordt aangevuld verdwijnen snel ook de klachten. Het gebruik van magnesiumolie, magnesium serum of een supplement met magnesium kan dan het goed verhelpen. Calcium en magnesium werken samen en hebben elkaar nodig. Waar calcium zorgt voor de contractie, zorgt magnesium voor de relaxatie fase. Via de huid is meestal de beste opname mogelijk, de orale suppletie werkt niet bij iedereen voldoende.

Wat is Homeopathie? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Wanneer kun je het beste supplementen innemen? Verschil tussen magnesium gel en magnesium olie? Waar is magnesium goed voor? Wat is magnesium floating? Je voeten insmeren met magnesiumolie? Wat gebeurt er met je door teveel magnesium?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar