Bestaat een overdosis paracetamol?

Bestaat een overdosis paracetamol?

28 december 2023 0

Paracetamol is het meest voorkomende medicijn dat bij overdosering wordt ingenomen. Het kan binnen een aantal dagen leiden tot leverfalen, ondanks het gebruik van medicijnen om de lever te beschermen. Leverfalen kan fataal zijn. Paracetamol wordt meestal via de mond ingenomen en is op verschillende manieren verkrijgbaar, zoals in tablet-, caplet-, oplosbare en vloeibare vorm.

Ze komen via de maag en de darmen in het lichaam terecht en leiden tot verlichting van de pijn en verlaging van de hoge temperatuur (koorts). Hierna wordt paracetamol geïnactiveerd voordat het uit het lichaam wordt verwijderd. Ongeveer 20% van het geneesmiddel wordt verwerkt in de darmwand en de rest in de lever. Als gevolg hiervan wordt in de lever een kleine hoeveelheid van een giftige verbinding (n-acetyl-p-benzochinone-imine, of NAPQI) gevormd, maar deze wordt snel ontgift door een stof die glutathion wordt genoemd.

Een overdosis paracetamol komt vaak voor en kan per ongeluk of in de context van zelfbeschadiging optreden. Een aanzienlijke overdosis kan leiden tot leverfalen als deze niet onmiddellijk met het tegengif wordt behandeld. Bij een overdosis kunnen de voorraden glutathion echter uitgeput raken, zodat er niet genoeg is om de verhoogde hoeveelheden NAPQI te verwijderen. De NAPQI kan zich dan ophopen en de lever beschadigen.

De belangrijkste complicatie na een overdosis paracetamol is leverfalen. Het kan nodig zijn dat de patiënt wordt doorverwezen naar de gespecialiseerde leverafdeling als het bloed leverfalen bevestigt.

Een overdosis paracetamol kent verschillende symptomen. Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen. Overmatig gebruik van pijnstillers kan ook leiden tot constante hoofdpijn. Dit wordt hoofdpijn door medicijngebruik of rebound hoofdpijn genoemd.

Er zijn veel redenen waarom iemand een overdosis neemt. Bij sommigen is het nemen van een overdosis een spontane gebeurtenis, terwijl het bij anderen vooraf gepland kan zijn. Dit kan zijn om iemands leven te beëindigen of om ernstig zelfbeschadiging te veroorzaken. Een overdosis kan ook per ongeluk worden ingenomen. Peuters kunnen bijvoorbeeld de smaak van vloeibare paracetamol lekker vinden en mensen met een slecht gezichtsvermogen kunnen per ongeluk de verkeerde tablet innemen.

Is ibuprofen verslavend? Wat is een natuurlijke ontstekingsremmer? Hoe ontstaat pijn? Wat is pijn incasseren? Wat betekent alles doet pijn? Ik heb pijn in mijn kuit? En nu? Waarom heb ik pijn onder mijn voet? Waarom heb ik hoofdpijn na buitensport? Is sporten slecht bij lage rugpijn? Wat kan ik doen tegen rugpijn? Wat is door de pijn heen gaan? Wat zijn de oorzaken van suikerhoofdpijn? Wat is acute nekpijn? Welke voeding kun je het beste eten tegen spierpijn? Wat is inspanningshoofdpijn? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar