Wat kan ik doen tegen rugpijn?

Wat kan ik doen tegen rugpijn?

6 april 2022 0

Regelmatig te maken hebben met rugklachten is uiterst vervelend en onaangenaam. Rugpijn is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan de rug. Soms is het kwaad al geschied, en loop je de hele dag met een zeurende pijn in de onderrug rond. Als dit plots optreed, spreekt men over acute rugpijn. De meeste klachten verdwijnen binnen een paar dagen spontaan. Wanneer ze langer dan 3 maanden aanhouden, spreken we van chronische rugpijn. Hier enkele tips om rugpijn snel te verminderen.

 1. Verander regelmatig van houding (Loop regelmatig even rond, verander om de 20 minuten van houding, zeker bij zittend werk).
 2. Beweeg voldoende (Ga bijvoorbeeld wandelen. Rust roest).
 3. Aandacht voor ergonomie.
 4. Zorg voor voldoende nachtrust.
 5. Warmte.
 6. Medicatie bij hevige pijn.
 7. Leer om te gaan met stress (Ontspan je rug).
 8. Zoek de pijnpunten (Massage of druk uitoefenen op deze punten).
 9. Train je core (oefeningen).
 10. Neem een goede slaaphouding aan (inclusief goed matras en kussen).
 11. Voorkom langdurig zitten
 12. Praat erover en ga naar de fysiotherapeut.

Pijn in je rug is lastig en vervelend. Wereldwijd zijn er velen die kampen met rugklachten. Je humeur kan eronder lijden net zoals je dagelijkse activiteiten, zoals sporten, winkelen, uitgaan of tuinieren. De hedendaagse maatschappij is ontzettend veeleisend, waardoor veel mensen te veel van zichzelf vragen. Luister goed naar je lichaam en haal die druk van je ruggengraat. Bewaak ook zeker je grenzen van belastbaarheid. Het belangrijkste advies: blijf bewegen! Probeer zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan en je dagelijkse activiteiten op te pakken en eventueel met een aangepast takenpakket. Als je uit angst voor de pijn minder beweegt, verzwakken je spieren en wordt de rug nog stijver. Daarmee nemen pijnklachten vaak nog meer toe. Als je vanaf het begin actief stappen onderneemt, ben je eerder van de rugpijn af. Hoe weet ik of ik door mijn rug ben gegaan? Hoe rugpijn met skeeleren voorkomen? Kan ik beter met of zonder kussen slapen? Nadelen van veel zitten? Wat zijn triggerpoints?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar