Wat zijn triggerpoints?

Wat zijn triggerpoints?

27 december 2021 0

Er gaan heel wat mensen gebukt onder langdurige pijn. Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Triggerpoints zijn kleine spierknoopjes in overbelaste of geblesseerde spieren in onder andere bovenrug en schouders. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt.

Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier met een triggerpoint erin is ook zeer pijnlijk bij het rekken.Veel voorkomende klachten zijn:

  • Hoofdpijn
  • Migraine
  • Spanning in de nek en schouders
  • Lage rugpijn
  • Pijn in de heup en knie

De oorzaak van een triggerpoint is een plaatselijke verkramping in spieren die de doorbloeding belemmert. Afvalstoffen hopen op en worden niet afgevoerd, en de spieren krijgen geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Dat veroorzaakt pijn – een signaal dat er iets niet goed is. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan. Bij Triggerpoint Therapie wordt er manueel druk uitgeoefend op een triggerpoint met als doel de verkramping in de spier op te heffen en de spierfunctie te herstellen. Dat is eerst zeer pijnlijk, maar daarna verdwijnt de pijn. Wat kan ik doen tegen rugpijn? Wat is acute nekpijn? Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief? Wat is een frozen shoulder? Waarom je knieën trainen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar