Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief?

Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief?

18 januari 2022 0

Waarom zijn we niet gemaakt om te zitten? Als je denkt dat je lichaam goed kan zitten, heb je het mis. Het is hier niet voor gemaakt. Hij kan enkele minuten in de juiste houding zitten, maar hij is zeker niet gemaakt voor urenlang zitten. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Hoewel iedereen wel eens liever lui is dan moe, vraagt ons lichaam om te bewegen. Het probleem met zitten is dat het op het eerste gezicht onschuldig lijkt. Heel veilig en heel natuurlijk. Als je lang zit, worden de spieren van je onderlichaam uitgeschakeld en werken ze niet meer.

Nederlanders zijn zelfs kampioen ‘zitten’ van Europa: 7,4 uur per dag, tegen 5,2 uur voor de gemiddelde Europeaan.

Tegelijkertijd gebruikt de zithouding niet de spieren die nodig zijn om het lichaam en de wervelkolom te stabiliseren. Het gevolg hiervan zijn aandoeningen van het lichaamswerk en veel voorkomende orthopedische problemen. Veel werkenden hebben fysieke klachten zoals rug- en nekklachten door langdurig zitten of te weinig bewegen op het werk. En hoewel je goed bezig bent als je naar de sportschool gaat, ontsnap je met een avondje sportschool niet aan de schadelijke effecten van dat vele zitten.

Sta regelmatig (in ieder geval ieder uur) op van achter het beeldscherm of vanuit je luie stoel. Loop dan een paar minuten rustig rond of gebruik je spieren op een andere manier. En probeer regelmatig een half uur te wandelen of te fietsen. Neem de trap in plaats van de lift. Maak dagelijkse beweging tot routine. Dat maakt de kans op ziekte veel kleiner.

Hoeveel tijd zitten we? Nadelen van veel zitten? Is doen wat bij mijn leeftijd past, goed advies? Wat kan ik doen tegen rugpijn? Wat doen je heupen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar