Is doen wat bij mijn leeftijd past, goed advies?
Dit is een vraag die ik zo vaak te horen krijg! Doen wat bij je leeftijd past… of sport doen wat bij je leeftijd past. Eigenlijk is het een beetje andersom en wordt er heel snel geroepen dat het ‘wijs’ is om te doen wat bij je leeftijd past en je niet ‘te’ hard van stapel moet lopen. Deze teksten hoor ik veelal in mijn eigen leeftijdscategorie. Dingen als “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” en nog meer varianten hierop. Aan de andere kant zou een vraag kunnen zijn: “Wat hoort er dan bij mijn leeftijd?” en “wanneer loop je te hard van stapel?” en “wat is normaal en wanneer is iets gek genoeg?”. Voor velen is fit blijven een uitdaging, om wat voor reden dan ook.
Bewegen en sporten is goed voor je, daar kan geen twijfel over bestaan. Een half uurtje hardlopen, wielrennen, fitnessen of zwemmen. Vijf dagen per week minimaal dertig minuten bewegen, dat is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Maar hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? Maar welke training is goed op welke leeftijd? En is dat hetzelfde voor bijvoorbeeld kinderen, ouderen en mensen met een beperking? Hoe fit je tijdens het sporten bent, wordt mede bepaald door je leeftijd. Of het nu gaat om hardlopen, yoga of krachttraining. Als je 20 bent ben je heel anders “uitgerust” dan op je 50ste. Ons uithoudingsvermogen behouden we iets langer dan onze kracht, maar ook dit neemt in de loop der jaren af. Terwijl onze longen hun elasticiteit verliezen, wordt onze hartspier kleiner. Hierdoor wordt het hart-longsysteem zwakker, wat leidt tot een slechtere zuurstoftoevoer naar de organen.
Hoe ouder we worden, hoe minder flexibel de spieren worden als je daar niks aan doet. Het positieve aan ouder worden is dat je weliswaar kracht en uithoudingsvermogen verliest, maar daar tegenover staat dat je meer ervaring hebt. De meesten weten op hun 40ste beter wat goed is voor hun lichaam dan begin 20. Je gaat niet meer tot het uiterste en riskeert minder blessures die je misschien langer uit de running zouden houden. Het verouderingsproces en de afnemende prestaties zijn helaas niet te stoppen. Tussen de 15 en 25 jaar presteer je op de toppen van je kunnen. Dit betekent echter niet dat het geen zin heeft om regelmatig te bewegen. Het belangrijkste is dat je je goed voelt bij de sport of beweging die je doet en het daardoor ook voor langere tijd kan ‘volhouden’. Het uiteindelijke doel is immers gezonder te leven.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Zitten, liggen of staande activiteiten waarbij je rechtop staat of licht beweegt, zoals koken, boodschappen doen of biljarten tellen niet mee. Een gezonde balans tussen voeding, training en herstel vormen de basis voor een leven lang fit zijn.
En: voorkom veel stilzitten. Lekker bewegen in de zon helpt ook. Door actief te blijven kunnen we verouderingsverschijnselen, zoals verlies van spierkracht, uithoudingsvermogen en lenigheid redelijk beheersen. Elke sport doet wel íets voor je lichaam.
Is krachttraining goed voor ouderen? Op hoge(re) leeftijd kan vooral het verlies van kracht voor problemen gaan zorgen. Als we ouder worden, neemt onze spiermassa geleidelijk af. Dat gaat om gemiddeld 1% per jaar. Boven de 70 jaar neemt spiermassa nog sneller af.
Komt ouderdom met gebreken? Is age just a number? Is het huishouden doen ook sport? Wat levert sporten als 50-plusser op? Trainen als 50 plusser. Waar moet je op letten? Kan iemand van 50 een betere conditie hebben dan iemand van 20? Heeft een 50-plusser extra vitamines nodig? Wie of wat is de man met de hamer? Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief? Is er een relatie tussen fysieke en mentale gezondheid? Genezen op eigen kracht, kan dat? Waar haal ik mijn benodigde energie vandaan? Wat is ego?