Genezen op eigen kracht, kan dat?

Genezen op eigen kracht, kan dat?

7 april 2022 0

Kun je op eigen kracht genezen, is wat je graag wilt weten. Als je ziek bent, wil je maar één ding en dat is zo snel mogelijk weer beter worden! En als tweede wil je ook maar één ding, dat is weer zo goed mogelijk functioneren zoals je voorheen deed. Hoe je het ook went of keert, genezen begint altijd in ons hoofd. Of je nu wilt of niet! Velen van ons weten inmiddels als je ergens in een revalidatietraject terecht komt, dan dit vaak vele malen langer duurt dan je zelf in je hoofd had en nog langer. Of je kent iemand die dit heeft meegemaakt of je hebt het zelf meegemaakt.

Een doorverwijzing naar een revalidatietraject is naar fysiotherapie, fitness, psychische support en of groeps-of gedragstherapie van het één naar het ander. Zelfherstellend vermogen wordt ook wel zelfgenezend of zelfhelend vermogen genoemd en weer gezond te worden. Onze hersenen zijn onderdeel van dit natuurlijke herstelproces en in staat om ziekten te genezen.

Heel simpel kun je je zelfherstellend vermogen al terugzien als je een keer een wondje hebt en hoe dit geneest. De mens balanceerd zich voortdurend tussen ziek zijn en gezond zijn. Ziekte treedt op wanneer de zelfgenezende krachten van het lichaam worden overweldigd, bijvoorbeeld door permanente stress, sterke gifstoffen of tumoren. In zulke gevallen is het zelfhelend vermogen niet meer in staat om beter te worden. Stress ondermijnt het immuunsysteem en zal je minder goed genezen. Maar wat dacht je van het nodig hebben van energie om te herstellen? Als je bent uitgeput door slaapgebrek of overwerkt bent, zul je minder snel herstellen, omdat je gebrek hebt aan energie. Stress is op verschillende manieren niet goed voor je lichaam en je energielevel. Zo zie je dat je eigenlijk zelf best wat regie kan hebben en kunt nemen dan dat je zou denken.

Velen vermoeden wel dat ze iets voor zichzelf kunnen betekenen, maar weten niet goed wat. Als je geen kennis hebt over gezondheid en ziekte ben je al snel overgeleverd aan de medische molen, terwijl je vaak zelf nog best veel kunt doen om je zelfherstellend vermogen te bevorderen. Hiermee heb je (meer) zelfbeschikking en regie over je eigen lichaam. Hou er ook rekening mee dat een factor als “geduld” ook een zeer belangrijke, maar ook zeker een onderschatte factor is, in dit geheel.

Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Wat is een natuurlijke ontstekingsremmer? Wat brengt gezond eten niet? Wat betekent in je kracht staan eigenlijk? Wat is een herstelcoach? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Is doen wat bij mijn leeftijd past, goed advies? Hoe leef je gezond? Waarom zou ik aan Qigong doen? Wat doet histamine in je lichaam? Wat is cold exposure training? Bestaat een overdosis paracetamol? Is ibuprofen verslavend? Hoe kom je erachter dat je longontsteking hebt?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar