Hoe kom je erachter dat je longontsteking hebt?

Hoe kom je erachter dat je longontsteking hebt?

15 januari 2024 0

Als je pijn hebt bij het ademhalen, benauwd bent en veel hoest. En als je daarnaast koorts en spierpijn en minder eetlust hebt, heb je misschien wel een longontsteking. Veel ziektekiemen kunnen longontsteking veroorzaken. De meest voorkomende zijn bacteriën en virussen in de lucht die we inademen. Het lichaam voorkomt meestal dat deze ziektekiemen de longen infecteren. Maar soms kunnen deze ziektekiemen je immuunsysteem overmeesteren, zelfs als je gezondheid over het algemeen goed is.

Een longontsteking is een flinke aanslag op je gezondheid. Het hangt natuurlijk af van je leeftijd en conditie, maar veel mensen voelen zich na drie tot zes weken nog steeds niet helemaal fit. Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling jedan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijg je een antibioticakuur.

  • Maak een antibioticumkuur altijd af.
  • Neem rust en blijf thuis van werk of school. Zeker als je koorts hebt en slijm ophoest.
  • Drink veel water, vooral als je koorts hebt.
  • Rook niet en voorkom meeroken.
  • Hoestdrankjes en slijmoplossende middelen versnellen de genezing niet. Ze kunnen wel zorgen dat je minder hoest waardoor je beter slaapt.
  • Voel je je na drie dagen nog niet beter? Dan werken de antibiotica waarschijnlijk niet. Ga dan terug naar je arts.

Bij een gewone verkoudheid mag je blijven sporten. Koorts is een ander verhaal. Sls je koorts hebt, sport je niet. Dus ook geen krachtoefeningen in huis in de homegym of een stukje wandelen op de loopband op zolder. Bij koorts is er namelijk maar één regel: voor iedere dag koorts behoor je twee dagen geen fysieke inspanning te leveren. En dat heeft een heel belangrijke reden. Tijdens koorts is je lichaam heel hard aan het werk om een (virus)infectie te lijf te gaan. Sporten met koorts kan een infectie aan de hartspier veroorzaken met hartritmestoornissen of hartfalen tot gevolg.

Sommige mensen krijgen longontsteking tijdens een ziekenhuisopname voor een andere ziekte. Een in het ziekenhuis opgelopen longontsteking kan ernstig zijn omdat de bacteriën die de longontsteking veroorzaken resistenter kunnen zijn tegen antibiotica en omdat de mensen die de longontsteking krijgen al ziek zijn. Mensen die aan beademingsmachines liggen, die vaak op intensivecareafdelingen worden gebruikt, lopen een groter risico op dit type longontsteking.

Longontsteking kan iedereen treffen. Maar de twee leeftijdsgroepen met het hoogste risico zijn:

  • Kinderen die 2 jaar of jonger zijn
  • Mensen van 65 jaar of ouder

Herstellen van een longontsteking kan weken tot maanden duren. Toch is het goed om weer rustig te beginnen met bewegen als de koorts is gezakt. Houd het immuunsysteem sterk. Slaap voldoende, beweeg regelmatig en eet gezond.

Buiten sporten met een verkoudheid, kan dat? Hoe verhoog ik mijn weerstand? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Waarom heb ik hoofdpijn na buitensport? Waarom heb ik een loopneus tijdens het buiten sporten? Heeft sporten in de buitenlucht voordelen? Wat moet ik weten over sporten met hooikoorts? Is voeding mijn beste medicijn? Hoe geef ik mijn immuunsysteem een boost? Waar is antibiotica goed voor? Wat betekent dat je lichaam in de overlevingsstand staat? Kan ik sporten als ik me niet lekker voel? Genezen op eigen kracht, kan dat? Wat is cold exposure training? Wat is iron mind conditioning? Wat is infanteristenweer?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar