Waar is antibiotica goed voor?

Waar is antibiotica goed voor?

3 januari 2024 0

Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica is geen pijnbestrijder. Ze helpen bijvoorbeeld als je last hebt van een longontsteking of een blaasontsteking. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Er zijn verschillende soorten antibiotica, de meest voorkomende zijn: penicilline. Soorten antibiotica en verwekkers:

  • Grampreparaat.
  • β-lactam antibiotica.
  • Aminoglycosiden.
  • Tetracyclines.
  • Macroliden en Clindamycine.
  • Chlooramfenicol/Thiamfenicol.
  • (Fluor)chinolonen.
  • Nitro-imidazolderivaten.

Gebruik je een antibioticum dan doodt dit ook goede bacteriën in het lichaam. Met name bacteriën die in de darmen leven en daar nuttig werk doen. Hierdoor kan een normale darmwerking worden aangetast en ontstaat bijvoorbeeld diarree. Je immuunsysteem, dat direct in verbinding staat met je darmen, krijgt ook een klap. Deze klachten verdwijnen meestal zodra de behandeling voorbij is.

Fruitsap, melk en alcohol kunnen de absorptie verhinderen. Neem de hele kuur, dan zijn alle bacteriën vernietigd. Stop je voortijdig, dan kan de infectie opflakkeren en werk je antibioticaresistentie in de hand. Yoghurt kan de werking van antibiotica verminderen, wacht tot 3 uur na de inname van het tabletje.

Stop niet zomaar met de kuur! Gebruik geen restjes antibiotica van een ander. Bij elke infectie moet een arts beoordelen of een antibioticum nodig is, welk antibioticum geschikt is en hoe lang de kuur moet duren. Vermijd in het algemeen langdurig en onnodig gebruik van zogeheten breedspectrum antibiotica.

Wat is de (bij)werking van een medicijn? Is voeding mijn beste medicijn? Hoe kom je erachter dat je longontsteking hebt? Wat brengt gezond eten niet? Wat is een natuurlijke ontstekingsremmer? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Bestaat een overdosis paracetamol? Is ibuprofen verslavend? Wat is een second opinion? Waarom is gezond eten zo moeilijk? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Waarom zou ik mijn levensstijl omgooien?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar