Wat is een pads training?

Wat is een pads training?

1 januari 2024 0

Welke vechtsporter doet er niet aan? De welbekende padstraining. Bij een pads training ga je samen met een personal trainer ‘de ring in’. De trainer gebruik de pads om zichzelf te beschermen tegen jouw trappen en stoten tijdens het oefenen. De voordelen van pads training zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. Een pads training is goed om:

  • de techniek van het trappen en stoten onder de knie te krijgen of te verbeteren;
  • te werken aan je houding, je voetenwerk en je movement(s);
  • intensief te trainen alsof je in de ring staat, je geen fysiek contact hebt en zonder damage weer naar huis kan;
  • de techniek van je verdediging onder de knie te krijgen of te verbeteren;
  • aan je refelxen, je reactievermogen en je coordinatie te werken;
  • een effectieve conditietraining te doen en je uithoudingsvermogen te verbeteren;
  • constant in beweging te blijven en op intensieve wijze calorieën te verbranden;
  • Of je even helemaal uit te leven, een mentale reset uit te voeren, te ontladen, te ontstressen om vervolgens weer ontspannen te kunnen rechargen.

Deze trainingen zien er vaak spectaculair uit door de snelheid en de bewegingen die tijdens deze training worden gebruikt. En ook zeker niet onbelangrijk, het is leuk om te doen!

Bij een pads training voert de één allerlei stoot- en traptechnieken uit, terwijl de ander deze opvangt met pads. Pads zijn een vorm van handschoenen waarbij er een brede oppervlakte is waarop de vechtsporter kan stoten of trappen. Vervolgens legt de trainer uit wat voor combinatie techniek de sporter gaat uitvoeren. Dit kunnen combinaties zijn van stoten tot trappen maar ook ontwijken en blokkeren zijn hier onderdeel van. Zodra de oefening is uitgelegd gaat de sporter het uitvoeren en doordat de trainer samen met jou werkt kan hij of zij precies aanvoelen met hoeveel kracht je stoot en zien of je de juiste bewegingen maakt tijdens het padsen. Wat padstraining ook een goede workout maakt is dat het precies op jouw niveau aangepast kan worden. De trainer houdt rekening met jou niveau en kan gebaseerd daarop de snelheid aanpassen.

Ook in pads heb je verschillende vormen pads. Het gaat hier om handpads of armpads. Zzelf gebruiken wij de termen focuspads of Thaipads.

Bij focuspad (handpads) is het raak oppervlak erg klein is. Vaak gaat het bij deze padstraining dan ook niet om brute kracht maar om snelheid en precisie, dit zijn dan ook snelle (korte) combinaties in een training waarbij het draait om het raken van dat kleine oppervlak.

Bij Thaipads zijn de pads om je onderarm gewikkeld. Dit zijn grotere pads en deze zijn nog meer geschikt voor het trappen tegen de kussens van de pads aan. Het raak oppervlak is groot en de pads zijn zwaar, deze worden dan ook vaak gebruikt voor enkele stoot/trap combinaties en niet voor de snelle combinaties.

Ook zijn er nog naast de verschillende soorten en maten van pads, ook nog de verschillende stootkussens, trapkussens en body protectors om mee te trainen. Het leuke is van padstraining, is dat het voor de gever vaak net zo’n intensieve workout kan zijn als de ontvanger. Dat maakt het leuk, uitdagend en afwisselend.

Welke vechtsporten zijn er? Is er verschil tussen een instinct-vechter en een combinatie-vechter? Wat is HIIT training? Wat is een circuittraining?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar