Is ibuprofen verslavend?
Bijna iedereen gebruikt weleens pijnstillers. Middelen als paracetamol en ibuprofen zijn veelgebruikt en neem je zonder na te denken als je je niet lekker voelt. Maar zitten er eigenlijk risico’s aan?
Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).
Velen gebruiken niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid en hebben er geen problemen mee. Toch is er een groep die te veel gebruikt en verslaafd raakt aan deze middelen. NSAID’s zoals ibuprofen kun je inzetten om pijn en ontstekingsreacties te bestrijden. Het nadeel van ibuprofen is dat het vaker bijwerkingen geeft, zoals maag- en darmklachten.
De maximale dagelijkse dosis voor volwassenen is 3200 mg per dag. Kinderen tussen 6 en 12 jaar: 40-60 mg per kg lichaamsgewicht per dag verdeeld over maximaal 4 doses.
Regelmatig gebruik van ibuprofen kan maagklachten veroorzaken. Neem daarom het middel alleen op een volle maag in. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Ook bij ouderen is sprake van een verhoogd risico op bijwerkingen.
Pijnstillers zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. In welke categorie een pijnstiller zit, bepaalt min of meer hoe groot de kans is op verslaving. Pijnstillers kunnen een paradoxaal effect hebben wat de verslavingskans vergroot. Wanneer er langdurig pijnstillers geslikt worden vanwege hoofdpijnklachten kan het zo zijn dat op een gegeven moment de pijnstillers zelf ook voor hoofdpijn zorgen. Deze hoofdpijnklachten komen boven op de klachten waarvoor de pijnstillers in eerste instantie werden geslikt.
Over het algemeen geldt: hoe vaker je pijnstillers gebruikt, hoe meer pijn je hebt als je ze niet gebruikt, waardoor je nog meer pijnstillers gaat gebruiken. Zo is er steeds een hogere dosis nodig en kan er een afhankelijkheid ontstaan.
Neem deze pijnstillers enkel in overleg met een arts. Gebruik deze medicijnen ook nooit langer dan 10 dagen. De pijn zou tegen die tijd afgenomen moeten zijn. Neem je deze pijnstillers langer, bestaat de kans op verslaving.
Overmatig gebruik van pijnstillers kan ook leiden tot constante hoofdpijn. Dit wordt hoofdpijn door medicijngebruik of rebound hoofdpijn genoemd. Ben jij verslaafd aan een pijnstiller en wil je een start maken aan een leven zonder pijnstillers? Probeer het dan niet alleen, en zoek altijd professionele hulp.
Wat is de (bij)werking van een medicijn? Bestaat een overdosis paracetamol? Wat is een natuurlijke ontstekingsremmer? Hoe ontstaat pijn? Wat is pijn incasseren? Wat betekent alles doet pijn? Ik heb pijn in mijn kuit? En nu? Waarom heb ik pijn onder mijn voet? Waarom heb ik hoofdpijn na buitensport? Is sporten slecht bij lage rugpijn? Wat kan ik doen tegen rugpijn? Wat is door de pijn heen gaan? Wat zijn de oorzaken van suikerhoofdpijn? Wat is acute nekpijn? Welke voeding kun je het beste eten tegen spierpijn? Wat is inspanningshoofdpijn? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn?