Wat betekent alles doet pijn?

Wat betekent alles doet pijn?

9 juli 2023 0

Een melding die je vaak hoort als trainer-coach. Alles doet pijn, ik ben helemaal naar de klote, ik ben helemaal op, ik ben giga-kapot, ik zit er helemaal doorheen of ik heb overal pijn. Meestal krijg je dit doordat bewegen moeilijk gaat. Vaak komt dit doordat je veel te veel hebt gedaan, de grenzen hebt opgezocht of er ver overheen bent gegaan of door een (chronische) blessure of artrose. Zonder gezonde rust kun je in een vicieuze cirkel van stress, pijn en vermoeidheid raken waardoor je hierin kunt blijven zitten. Uiteindelijk wil je de onderliggende oorzaak weten om te weten welke richting je op moet voor eventueel herstel of ermee kunt leren leven.

De pijn in het lichaam varieert in intensiteit en frequentie. Pijn is een onplezierig waarschuwingssignaal van het lichaam bij een te sterke prikkeling. Er zijn verschillende typen pijn en pijn kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Lichaamspijnen zijn echter soms een teken van een ernstigere onderliggende aandoening.

Bij lichamelijke pijn komen stoffen vrij (zoals prostaglandines) die de pijnreceptoren van de pijnzenuwen prikkelen. Wanneer een pijnzenuw wordt geprikkeld gaat een signaal naar het ruggenmerg en vervolgens naar de hersenen. In de hersenen vindt de bewustwording van de pijn plaats.

Chronisch last van pijn, stijfheid en vermoeidheid kan ook andere onderliggende oorzaken hebben zoals patiënten met fibromyalgie. Een depressie veroorzaakt ook pijn in het hele lichaam. Stress veroorzaakt spanning, druk en strakheid in het lichaam waardoor stijf aanvoelende spieren ontstaan. Voor veel vrouwen komt het als een verassing als ze in de overgang komen: het optreden van pijnlijke spieren en gewrichten. Kan dit echt? Jazeker, dit kan echt!

Hoe ontstaat pijn? Wat is pijn incasseren? Wat is door de pijn heen gaan? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn? Welke voeding kun je het beste eten tegen spierpijn? Wat is trainen op karakter? Waarom helpt huilen niet? Wat is de Qigong iron shirt techniek? Wat is lijden in stilte? Wat is fysieke veerkracht? Wat is Iron Body Martial Arts?Wat is iron mind conditioning?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar