Waarom helpt huilen niet?

Waarom helpt huilen niet?

17 mei 2023 0

Huilen lucht niet op! Dat huilen helpt, oplucht, anti-stress werkt, gezond is en je sterk maakt, kun je overal lezen. Je kunt ook prima emoties hebben zonder huilen en tranen. Huilt iedereen hetzelfde? Iedereen heeft zijn eigen dingetje. Janken, snikken, krijsen, blèren, brullen, grienen, janken, jengelen, kermen, snotteren, wenen of onbedaarlijk jammeren: huilen. Wat is daar eigenlijk het nut van en gaat het je problemen oplossen?

Huilen is niet altijd een uiting van verdriet. Onze ogen moeten continu vochtig blijven, om ze te beschermen tegen stofdeeltjes en bacteriën. Je kunt huilen van verdriet, maar ook van woede, angst of zelfs blijdschap. Tranen hebben dus een emotionele functie, maar af en toe traan je ook gewoon om je ogen te beschermen en schoon te houden. Tranen maken overigens ook je neus schoon.

Wat gebeurt er in de hersenen als je huilt van verdriet? Het zit zo: acetylcholine – een neurotransmitter stuurt een seintje van je hersenen naar de traanklieren (boven je oogleden) om te waarschuwen dat emoties hoog oplopen. Vóór het huilen gaat de hartslag omhoog. Tijdens zo’n huilbui, stijgt onze bloeddruk en komen er opgekropte emoties en energie los. De hartslag is na het huilen wel weer lager.

Het lijdt echter geen twijfel dat verdriet een aanslag pleegt op je lichaam. Bij ieder mens is dat weer anders. Spieren, ademhaling, hart en de productie van tranen en snot vergen op zo’n moment extra energie. Huilen van verdriet is een erg uitputtende bezigheid en brengt ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee. Bij de één zijn de effecten van een huilbui beter zichtbaar dan bij de ander. De één heeft last van rode, gezwollen ogen en de ander heeft weer een vlekkerige huid na een hevige huilbui.

Men huilt van verdriet om de personen om je heen een signaal te geven dat je hulp nodig hebt. Één ding is zeker voor de personen die vaak huilen… hun omgeving reageert vaak minder troostend omdat het dan té vaak gebeurt. Voor de mensen in je omgeving is dat natuurlijk niet prettig.

Dat huilen zou opluchten is slechts één kant van de medaille. Doorgaans voelt de persoon die huilt van verdriet zich beter door de reactie(s) van anderen. In je eentje zitten janken… daardoor voelt geen enkele persoon zich doorgaans beter, integendeel. Door het feit dat de anderen (meestal) luisteren wanneer er gehuild wordt (of althans die indruk geven), gaat de huilende persoon zich (tijdelijk) beter voelen. Wat ook kan gebeuren dat een persoon na zo’n uitspattende huilbui in het gezelschap van anderen, geconfronteerd kan worden met een schaamtegevoel, omdat hij of zij zich zo liet gaan. Hierdoor kan die persoon zich nog slechter gaat voelen…

Al met al kost dit alles bij elkaar een hoop energie. Check in ieder geval goed waar dat alles vandaan komt en voorkom dat je in een cirkeltje blijft draaien waar je niet uit komt!

Wat is trainen op karakter? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat betekent een mentaal breekpunt? Wat is levenskunst? Wat vertelt lichaamstaal? Waarom is Yoga überhip en big business? Wat doet levenshouding? We zijn massaal op zoek naar zingeving, maar waarom? Wat betekent jezelf kwijtraken? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Genieten van het leven. Hoe doe je dat? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Wat is prestatiedruk? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Wat is iron mind conditioning? Hoe belangrijk is winnen? Waarom heb je discipline nodig? Wat is voorwaartse actie? Wat is mindset? Wat betekent de aard van het beestje? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat is generatie slapjanus? Heb je invloed op je eigen mindset? Wat is actie-intelligentie? Wat is aanzetten? Wat is bracing? Wat betekent een tandje hoger? Is goed genoeg, goed genoeg?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar