Wat is generatie slapjanus?

Wat is generatie slapjanus?

10 maart 2023 0

Sportfysiotherapeut Maurice van Veldhooven maakt zich grote zorgen om de ‘generatie slapjanus’. De sportfysiotherapeut spreekt zelfs van een snelgroeiende ‘generatie slapjanus’ als in het overgrote deel van de jeugd.

Van Veldhooven, die een praktijk heeft in De Lier en daar ook woont, bezoekt met regelmaat bedrijven, scholen en verenigingen om met zijn presentatie over generatie slapjanus te trachten het tij te keren.

,,Generatie slapjanus is het gevolg van het feit dat we in deze tijd de verantwoordelijkheden aan het verleggen zijn. Kinderen verworden tot prinsjes en prinsesjes. Ouders zijn geen vader en moeder meer van hun kinderen, nee ze zijn vrienden van elkaar”, zegt Van Veldhooven.

,,Opvoeders schuiven de verantwoordelijk die ze als ouder hebben af op anderen. Als het op school niet goed gaat met het kind, dan is dat de schuld van de juf of de meester, nooit van een opvoeding waaraan elementaire zaken ontbreken.”

Van Veldhooven, die zelf jarenlang een succesvol atleet was, zegt daar bijzondere voorbeelden van tegen te komen. ,,Van een getalenteerd voetballertje bijvoorbeeld, dat tegen zijn vader zegt dat hij ermee stopt omdat hij professioneel gamer wil worden. Van de ene op de andere dag stopte hij zonder dat de ouders daarop invloed hadden.”

,,Of een vader die met zijn zoon meekomt”, vervolgt de sportfysiotherapeut. ,,Zoonlief heeft last van rug- en nek. In het gesprek blijkt dat de jongen wordt opgeleid tot ict-specialist. ‘Wat doe je verder?’ vroeg ik. ‘Wat voor sport beoefen je?’ Hij gamede. Elke dag tot een uur of één in de nacht. Geen wonder dat je dan uitgezakt onderuit ligt, geen energie hebt en last van hoofdpijn. Zijn vader dacht dat het migraine was. Onzin natuurlijk, maar het was een poging om onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen.”

De visie van de 42-jarige Van Veldhooven zal hem niet door iedereen in dank worden afgenomen. ,,Maar wat kun je nou anders dan afkeur uitspreken als een moeder met een dochter langskomt. Het kind moet voor haar gezondheid en eigen bestwil oefeningen doen. Ma zegt ‘dat doet ze toch niet’, alsof het een voldongen feit is. Als ik dan zeg: ‘als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’, dan wordt er begripvol geknikt, maar dochter gaat niet aan haar gezondheid werken.”

Scooter
Soms komen er kinderen in zijn praktijk van wie Van Veldhooven denkt: waarom moet ik eigenlijk met jou aan de slag als je toch niet van plan bent om mee te werken? ,,Kijk eens om je heen, dan zie je hordes jonge meiden met een gigantisch achterwerk op een scooter”, vervolgt hij. ,,Vaders en moeders moeten zulke kinderen aan een goede fiets helpen, daar hebben ze veel meer aan dan aan een scooter. Kinderen van veertien, vijftien jaar die op een elektrische fiets rijden voor het geval ze een keer tegenwind hebben.”

Maurice van Veldhooven, die ook docent is aan de Rotterdamse Hogeschool, merkt op dat het imago van het Westland in de loop van de tijd stevig veranderd is. ,,We stonden altijd bekend om het feit dat we zo hard konden werken en zo recht door zee zijn. Als ik nu aan mijn studenten vraag wat ze van Westland vinden dan geven ze bijna unaniem aan dat ze ons kennen van het comazuipen. En dat harde
werken, dat valt wel mee. Als ik aan studenten vraag wat ze na het behalen van het diploma gaan doen dan zeggen ze bijna allemaal dat ze aan het werk gaan omdat ze een studieschuld van tienduizenden euro’s hebben. Behalve veel Westlanders, die gaan eerst minimaal een halfjaar backpacken.”

Generatie slapjanus is niet lui, maar enorm gemotiveerd om weinig te doen
De fysiotherapeut laat zijn cliënten bij de kennismaking een vragenlijstje invullen. ,,Wat daarbij opvalt is dat bijna iedereen op de vraag of hij of zij zich moe voelt, ‘ja’ invult”, zegt hij. ,,Veel mensen zijn moe, lusteloos en futloos. Als je wel energie hebt, dan word je verdacht van ADHD. Generatie slapjanus is niet lui, maar enorm gemotiveerd om weinig te doen. Dat heeft alles te maken met ambitie.

,,Die ambitie ontbreekt bij heel veel mensen. Dat zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat er zo ontzettend veel keuzemogelijkheden zijn in onze tijd. Als je vier jaar vrijetijdskunde hebt gestudeerd en je bent een jaar in Thailand geweest waar je met yoga in aanraking bent gekomen, dan kom je er achter dat je verkeerd hebt gekozen en dan ga je weer vier jaar studeren. Door die enorme keuze en de omgeving word je onzeker gemaakt en zo ontstaat een onzekere generatie.”

Vroeger vroeg kind om zwembad, nu om wifi
Van Veldhooven houdt ook de sociale media verantwoordelijk voor de veranderende samenleving. ,,Als mijn ouders vroeger de vakantieplannen hadden gemaakt dan was mijn eerste vraag of er een zwembad en een voetbalveldje in de buurt waren. Toen ik de vakantiebestemming bekendmaakte aan mijn vier kinderen vroeg de oudste hoe het met de wifi was geregeld. Kijk eens om je heen, waar zie je nog kinderen op straat spelen?’’

Selfies
,,Wat denk je van de gekke gewoonte om overal foto’s en selfies van te maken, om maar te laten zien dat we alles hebben. We moeten ‘geliked’ worden, dat is belangrijk. We houden op die manier een schijnwereld op waarin we willen laten zien dat alles bij ons zo leuk is. Mensen kunnen er ver in gaan om de schijn op te houden.”

AD, Alphons de Wit 20-09-19

Onze eigen kijk op het geheel is het zeer snelgroeiende aantal elektrische fietsen, de populaire fatbikes, de airfryers en gamecomputers. Nog maar niet eens te spreken wat voor chronische ellende al die elektrische troep met zich meeneemt. Als er geen wifi is, dan is er geen happiness meer tegenwoordig. Nog maar niet te spreken over de kinderen van nu modder en moddervet worden en in een rap tempo suikerziekte type 2 ontwikkelen en chronisch gebrek aan basisconditie. Zij brengen vooral tijd door achter de spelcomputer en achter hun smartphone, want boeken lezen bestaat niet meer. Fietsen kunnen zij niet meer aan omdat ze na 100 meter uitgeput zijn… tsja, dat zijn de facts van everyday life in het hier en nu!

Wat zijn de grootste problemen van deze tijd? Wat betekent pijn is fijn en bloed moet? Is Nederland klaar voor oorlog? Wat is quitter-gedrag? Is overgewicht in Nederland een groeiend probleem? Is een e-bike slecht voor mijn conditie? Wat is orde, tucht en discipline? Wat moet ik weten over de elektrische fiets? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Uit welke generatie kom ik? Wat zijn millennials? Is eten uit de airfryer gezond? Wat is de keerzijde van sociale media? Wat brengt gezond eten niet? Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief? Kun je te dik en tegelijk toch gezond zijn? Wat is een adaptieve mindset? Wat betekent door zure appel heen bijten? Waarom heb je discipline nodig? Is goed genoeg, goed genoeg? Wat betekent een tandje hoger? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat is trainen op karakter? Wat is iron mind conditioning? Wat is voorwaartse actie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar