Wat is trainen op karakter?

Wat is trainen op karakter?

30 mei 2023 0

Een sterk karakter bepaalt de kwaliteit van je leven. Je hoort het wel eens roepen: “De laatste paar kilometers van de marathon loop ik wel op karakter.”. Of “De laatste loodjes wegen het zwaarst.”. Niet luisteren naar alle pijntjes in je lichaam en de wilskracht tonen om de eindstreep te halen. Karakter is wat over blijft als niemand kijkt. Vooral niet lopen janken, zeuren, klagen of mopperen omdat iets (te) zwaar is. Karakter als kracht, het lichaam als gereedschap en leidraad.

Het afmaken van een taak of opdracht het moeilijkst is. Dat ene laatste stukje vraagt het meeste doorzettingsvermogen. Vaak ontwikkel je patronen (karakterstructuren) in je vroegste levensjaren als overlevingsmechanisme. Ze beschermen je al tegen de stroom van gevoelens en lichamelijke ervaringen waaraan je voortdurend bloot staat.

Hoe ontwikkel je een sterk karakter? Misschien heb je er last van, staan ze je in de weg. Toch laat een patroon ook de kracht van je karakter zien en het heeft je iets te vertellen over een verborgen kwetsbare kant.

Wat zijn de kenmerken van een sterk karakter? Integriteit, optimisme, veerkracht, discipline, onafhankelijkheid, moed, zelfvertrouwen, initiatief en leiderschap. Manieren waarop je doorzettingsvermogen kunt trainen, bevinden zich daarom allemaal op het vlak van de moeilijkste weg kiezen, doen wat je niet wilt doen. Als het gaat om een sterk karakter, kunnen we allemaal nog wat leren.

Een sterk karakter is voor je leven wat een fundament is voor je huis. Het blijft staan tijdens de stormen. Het beschermt je tijdens de winters. Het kost tijd om het te bouwen, maar het is de moeite waard. Ga van je comfortzone naar je challengezone. Inzicht in je karakter biedt je groeikansen. Daag jezelf uit en verbaas je erover dat je altijd meer aankan dan je aanvankelijk dacht.

Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Waarom moet je niet hijgend voorover gebogen gaan staan? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat betekent de aard van het beestje? Hoe nuttig is maximaal trainen? Wat betekent alles geven? Wat is de betekenis van helemaal losgaan? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is quitter-gedrag? Wat betekent door zure appel heen bijten? Wat is bikkeltraining? Wat betekent jezelf tegenkomen? Wat betekent een team is zo sterk als de zwakste schakel? Welke nadelen heeft zelfmedelijden? Wat is een adaptieve mindset? Wat zijn de voordelen van tegenslag? Wanneer heb je last van je ego? Heb ik gebrek aan weerbaarheid? Wat is door de pijn heen gaan? Wat is pijn incasseren? Is goed genoeg, goed genoeg? Waarom helpt huilen niet? Hoe maak je een kampioen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar