Welke nadelen heeft zelfmedelijden?

Welke nadelen heeft zelfmedelijden?

16 november 2022 0

Je vindt dat je het erg moeilijk hebt en het brengt je in een passieve rol. Het is een uiting van hulpeloosheid en gevoelens van onmacht. Zelfmedelijden en zelfbeklag is de immense vlucht voor pijn of verdriet. Het is een manier om de pijn, het verdriet, de realiteit of zelfs het leven te vermijden en niet onder ogen te willen zien.

Als je jezelf als slachtoffer opstelt, brengt dat je altijd wel iets. Het kan zijn dat je denkt dat je meer medelijden krijgt van personen om je heen. Dat is een vorm van aandacht. Het voelt alsof personen in je omgeving meer aandacht voor je hebben en rekening met je houden. Wat kun je doen om hieruit te komen?

 1. Accepteer dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen geluk
 2. Leer omgaan met veranderingen
 3. Focus op de dingen waar je invloed op hebt
 4. Stop met pleasegedrag
 5. Blijf niet hangen in het verleden
 6. Leer van je fouten
 7. Wees eerlijk tegen jezelf
 8. Geef de macht niet uit handen
 9. Ontdek waar je bang voor bent
 10. Durf te struikelen
 11. Verleg je focus
 12. Kom uit je comfortzone
 13. Accepteer dat je niet alles alleen kunt
 14. Neem afscheid van mensen die ook in zelfmedelijden zwelgen
 15. Zie je pijn onder ogen

Vaak heeft de omgeving medelijden met degene die moet lijden of het onderspit moet delven. Diegene krijgt alle support. Je ziet het ook in het bedrijfsleven. De rijke ondernemer krijgt de schuld en de arme arbeiders moeten het onderspit delven. Men heeft gauwe de neiging om de minderheid te ondersteunen.

Zelfbeklag, slachtofferrollen, uitingen van hulpeloosheid, gevoelens van onmacht, negatief denken of zelfmedelijden gaan je niet verder helpen. Door deze houding ben je voor niemand bereikbaar. Je doet de deuren dicht voor jouw omgeving. Je zegt eigenlijk: “blijf allemaal uit mijn buurt, ik ben niet te helepen en wil geen hulp want wat mij nu gebeurt is zo uniek en uitzichtloos en zo killing dramatisch dat ik daar niet uit ga komen”. De tegenhanger van zelfmedelijden is zelfcompassie. Bij zelfcompassie erken je dat jij net als iedereen wel eens lijdt. Je bent niet zielig. Zelfcompassie gaat echter over hoe je jezelf behandelt. Een manier om vriendelijk te zijn voor onszelf, onszelf omarmen, ook onze gebreken.

Wat is een interne criticus? Waarom helpt huilen niet? Is het normaal om in jezelf te praten? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Wat is trainen op karakter? Ik ben boos op mezelf. Hoe kan dat? Wat is een adaptieve mindset? Wat is orde, tucht en discipline? Wat houdt mentale weerstand in? Wat is levenskunst? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Wat betekent herpakken? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat is trainen van uitzichtloosheid? Wat is door de pijn heen gaan? Waarom ben ik steeds zo moe? Wat is veranderingsbereidheid? Wat betekent face your demons? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn? Waarom is zelfbeheersing belangrijk? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset? Wat vertelt lichaamstaal?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar