Waarom is zelfbeheersing belangrijk?
Zelfbeheersing is waarschijnlijk het belangrijkste psychologische kenmerk dat we hebben. Velen hebben moeite om hun boosheid onder controle te houden. Ze vinden het moeilijk om respectvol hun gevoelens, verwachtingen of mening te uiten. Ze zijn snel driftig of ‘ontploffen’. Vaak hebben ze later spijt van hun heftige reactie. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Onze mate van zelfbeheersing wordt beïnvloedt door twee psychologische factoren: onze impulsen en onze reflexen.
Om kunnen gaan met je eigen emoties is, zeker in onze westerse cultuur, een belangrijke sociale competentie. Het zorgt er namelijk voor dat jij in staat bent om jouw kritiek op iets, een handeling van iemand of uitspraak, jouw belangen, verlangens en dergelijke te verdedigen zonder dat jij de verbintenis of relatie met die iemand beschadigd. Het is dus goed om je belangen te laten horen, alleen niet té heftig. Zelfbeheersing is de vaardigheid om grip te hebben en te houden over je impulsen en emoties.
Waarom zijn we tegenwoordig zo snel afgeleid? Welke soorten weerbaarheid zijn er? Welke fasen van assertiviteit zijn er? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat is levenskunst? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Wat is machogedrag? Welke nadelen heeft zelfmedelijden? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk?