Wat is de Jacobson methode?

Wat is de Jacobson methode?

16 april 2024 0

Door op voorhand het lichaam op te spannen én het verschil op te merken tussen spanning en ontspanning, kan je tot een betere ontspanning komen. Bovendien is het een goede oefening voor mensen die de spanning in hun spieren niet meer zelf opmerken.

Jacobson ontwikkelde zijn Progressieve Relaxatie methode om dit systematisch aan te leren. Hiermee oefen je in een liggende houding één voor één spiergroepen aanspannen en vervolgens ontspannen. Het doel is om te leren waarnemen hoe spanning in die spieren aanvoelt en hoe de afwezigheid van spanning aanvoelt.

Begin elke stap door hem alleen in je gedachten uit te voeren, nog voor je werkelijkspieren aanspant. Voel je lijf reageert alleen al door de gedachte aan het aanspannen. Span tijdens elke stap in deze oefening je spieren flink hard aan en voel de spanning. Ontspan vervolgens je spieren langzaam en voel hoe de spanning wegstroomt. Hoe meer je spieren ontspannen hoe zwaarder en prettiger ze voelen. Houd je aandacht bij het wisselende gevoel van spanning en ontspanning. Hierdoor leer je het gevoel van spanning en ontspanning steeds beter herkennen.

Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is buik ademen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is ontspanning door inspanning? Is er verschil tussen lichamelijke en mentale vermoeidheid? Wat betekent een mentaal breekpunt? Wat betekent dat je lichaam in de overlevingsstand staat? Waarom is rust nemen belangrijk? Even je rust pakken! Wat is dat? Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Is er verschil tussen mindfulness en meditatie? Is er verschil tussen mindfulness en thoughtfulness? Kan ik mijn zelfbeheersing vergroten? Wat is stress? Wat is pijn? Waarom zou ik aan Qigong doen? Wat is het verschil tussen Tai Chi en Qigong? Is goed leren ademen belangrijk? Moet je door je neus of mond ademen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar