Is er verschil tussen lichamelijke en mentale vermoeidheid?

Is er verschil tussen lichamelijke en mentale vermoeidheid?

5 januari 2024 0

Vermoeidheidsklachten: iedereen heeft er weleens last van. Mentale vermoeidheid is een andere soort vermoeidheid dan lichamelijke vermoeidheid, maar staan niet los van elkaar. Het onderscheid tussen deze twee ‘soorten’ vermoeidheid is soms heel lastig te maken. Het verschil is dat mentale vermoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid.

De term vermoeidheid passeert geregeld de revue. Wanneer je lichamelijk vermoeid bent, kan dit ‘overgaan’ in mentale vermoeidheid. Andersom kan mentale vermoeidheid zich uiten in lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je lichaam, hoofdpijn of duizeligheid. Bij lichamelijke vermoeidheid helpt het wél om even bij te komen met een avondje TV hangen (lees: bingen) of een weekendje chillen, maar mentale uitputting vereist een andere aanpak.

  • Lichamelijke of fysieke vermoeidheid: Na een fikse wandeling, flink sporten, klussen of huishoudelijk werk kun je je lichamelijk vermoeid voelen.
  • Mentale vermoeidheid: Bezigheden als lezen, luisteren, voeren van (serieuze of zware) gesprekken, werken achter de computer of het organiseren van activiteiten kosten energie. Je voelt alsof je hoofd vol zit en je kunt je niet goed meer concentreren.

De oplossing? Voor een ieder is dat weer anders. Vaak gaan mentale en fysieke vermoeidheid ook samen. Niet iedereen heeft in de gaten wanneer de vermoeidheid toeslaat. Daardoor ga je soms te lang door, waardoor je het risico loopt overbelast te raken en nog vermoeider te raken. De één lost het op met een kopje thee of koffie, een warm bad, een sauna of een koudebad, een weekend zonder plannen, een vakantie, mediteren, ademhalingsoefeningen (of een combinatie van dit alles) en voor de ander is er meer nodig. Een middenweg vinden tussen onderbelasten en overbelasten, zodat je energiepatroon weer regelmatiger wordt.

  • Wat te doen bij lichamelijke vermoeidheid? Dit klinkt misschien als een strikvraag, maar het antwoord is heel simpel: rusten en/of slapen.
  • Wat te doen bij mentale vermoeidheid? Blijf er niet mee rondlopen, maar ga uitzoeken wat er aan de hand is, zoek hulp en praat met anderen.

Doe onderzoek naar je huidige leeftstijl en kijk wat beter kan. Onderzoek doen naar jezelf is één van de beste investeringen die jij jezelf moet gunnen. Ga meer bewegen, voldoende slapen, meer te ontspannen en niet te streng zijn voor jezelf. Raadpleeg een specialist die jouw kan helpen om van je vermoeidheid af te komen door precies te achterhalen waar jouw mentale of lichamelijke vermoeidheid vandaan komt. Leer beter omgaan met jouw stressoren en leert te ontspannen wanneer je dat nodig hebt.

Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Wat betekent algehele malaise? Wat is levenskunst? Wat is ontspanning door inspanning? Wat betekent een kort lontje hebben? Waarom ben ik de ene keer fitter dan de andere keer? Wat betekent alles doet pijn? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Heb je invloed op je eigen mindset? Waarom sta ik altijd moe op? Hoeveel uur slaap heb ik nodig? Zijn vitaal en fit zijn hetzelfde? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Heeft het doen aan fitness op hoge(re) leeftijd voordelen? Fit worden zonder sporten, hoe doe je dat? Genieten van het leven. Hoe doe je dat? We willen allemaal fit zijn, maar waarom? Waarom helpt huilen niet? Is acceptatie een ongoing proces? Wat doet lachen met je? Wat is ergens mee moeten dealen? Waarom is rust nemen belangrijk? Wat is mijn gemoedstoestand? Wat is een mentale reset? Wat betekent een mentaal breekpunt? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar