Wat werd er afgesproken in het Akkoord van Linggadjati?

Wat werd er afgesproken in het Akkoord van Linggadjati?

5 januari 2024 0

Het Akkoord van Linggadjati is het akkoord dat gesloten werd op 15 november 1946, in het gelijknamige bergdorpje in West-Java, tussen de Commissie-Generaal namens de Nederlandse regering en de leiding van de eenzijdig uitgeroepen Republik Indonesia.

Met het akkoord erkent Nederland het gezag van de Republiek Indonesië over Java, Madura en Sumatra. Indonesië wordt een deelstaat van de Verenigde Staten van Indonesië die samen met Nederland een unie zullen vormen. De Tweede Kamer wil echter alleen een uitgeklede versie van het akkoord accepteren. Bij de uitvoering ervan ontstaan bovendien conflicten. Uiteindelijk zegt Nederland in 1947 de overeenkomst op en grijpt op gewelddadige manier in.

Wat is KNIL? Werden er ook militairen uit het Nederlandse leger voor een bepaalde periode bij het KNIL gedetacheerd? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wat is de Bersiap-periode? Wat is de betekenis van Merdeka? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat waren contractpensions? Wat was de T-Brigade? Wat is een vreemdelingenlegioen? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Waar ging de Atjeh oorlog over? Wat betekent tjingtjangen? Wie was klokkenluider Joop Hueting? Wat is Indisch zwijgen? Wat is de link tussen Legionairs en het KNIL? Wat is de Pakan Baroe spoorlijn? Wat wordt er bedoeld met politionele acties? Wat wordt er bedoeld met zuiveringsacties? Wat deden oorlogsvrijwilligers in Nederlands-Indië? Wie is Zwarte Sinterklaas? Wat is een spijtoptant? Wat zijn ploppers in Nederlands-Indië? Wat is een Ereteken voor Orde en Vrede?

Wil je meer weten over KNIL of zoek je informatie over een ouder of voorouder die bij het KNIL zat, dan kun je terecht bij Nationaal Archief of Nationaal Militair Museum.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar