Waarom noemen ze Indo’s blauwe?

Waarom noemen ze Indo’s blauwe?

27 juni 2023 0

Indonesië kent een woelige geschiedenis vol kolonisatie en onderdrukking. Een ‘blauwe’ was een bijnaam voor iemand van Indisch-Nederlands afkomst! Vroeger kregen de Indonesiërs Blauw als bijnaam van de Nederlanders, omdat hun zwarte haren een blauwe glans zouden hebben in strijklicht.

Indo’s die in de jaren vijftig naar Nederland kwamen, kregen al heel snel te horen dat ze moesten integreren. Er waren destijds boekjes waarin stond hoe je je als Indo moest gedragen.

Iemand werd door de volbloed Hollanders of totoks (ook volbloed Nederlanders, maar geboren in Nederlands-Indië) ‘een blauwe’ genoemd als die persoon een Indonesische afkomst had. Werd en wordt gebruikt als scheldwoord en geuzennaam; Het Indisch-Nederlandse zangduo The Blue Diamonds ontleende hieraan zijn naam.

Vanuit mijn eigen reallife praktijkervaringen in dit leven kan ik naar alle oprechtheid melden dat ik vanaf jongs af met grote regelmaat ongevraagd fysiek en mentaal geconfronteerd ben met de beamingen “blauwe”, “aap”, “baviaan”, “gorilla”, “kutbuitenlander”, “zwarte” of “pinda” of “bruintje”. Wij moesten ons in ieder geval vooral als gast gedragen. Ook de vraag wat je als Indo komt doen in Nederland en dat wij Indo’s vooral moest oprotten naar ons eigen land. Voor schoolgenootjes reden genoeg om mij flink te belagen, neer te trappen, op de grond te schoppen en te slaan. Maar ook een serieus draagvlak om anderen hierin te helpen en in ditzelfde leven om te dealen met emotie, agressie en geweld.

Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Wat is KNIL? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wat is de Bersiap-periode? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat waren contractpensions? Wat is de betekenis van Merdeka? Waar ging de Atjeh oorlog over? Wat werd er afgesproken in het Akkoord van Linggadjati? Wat was de T-Brigade? Doet schelden pijn? Bestaat bewuste en onbewuste discriminatie? Hoe kun je reageren als iemand je vernedert? Wat doet verbaal geweld? Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt? Wat is ergens mee moeten dealen? Is acceptatie een ongoing proces? Wat wordt bedoeld met woke?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar