Wat wordt bedoeld met woke?

Wat wordt bedoeld met woke?

16 augustus 2023 0

Woke is een term die verwijst naar het zich bewust zijn van racismeproblematiek en sociaal onrecht jegens minderheden in de samenleving.

‘Woke’ staat – als verbastering van het Engelse ‘awake’ – letterlijk voor ‘wakker’. ‘Wakker. In de zin van dat je nadenkt en je bewust bent van hetgeen er om je heen gebeurt.’ Het woord woke dook op in de jaren 30 toen het door zwarte Amerikanen werd gebruikt als slang (straattaal) om elkaar alert en ‘wakker’ te houden voor structureel racisme. Elkaar behoeden voor blinde vlekken voor racisme werd omschreven als ‘stay woke’. Vanaf de jaren 60 kreeg het een politieke lading, toen zwarte burgerrechtenbewegingen het gingen gebruiken.

Wie woke is, heeft de ogen geopend voor hoe onrechtvaardig de wereld is, en ziet dat onrecht zich ook schuilhoudt op plekken waar je het voorheen niet vermoedde. De letterlijke betekenis van woke is de verleden tijd van ‘to wake up’. Woke is een vorm van bewustwording. Hiermee wordt aangegeven dat de persoon ‘wakker is’, alert op maatschappelijke misstanden, ongelijkheid, racisme, discriminatie en polarisatie. De term wordt verschillend gebruikt en is imiddels een groot grabbeltonbegrip geworden. Inmiddels wordt de term ook ingezet voor andere problemen, denk hierbij aan klimaatverandering of de ridiculisering van minderheden. Vooral op social media voeren aanhangers van de woke-beweging verhitte discussies over woke, privileges en inclusiviteit, vragen aandacht voor maatschappelijke misstanden aan en proberen ze te stoppen.

Wat is discriminatie? Bestaat bewuste en onbewuste discriminatie? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Wat is sociale veiligheid? Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Wat is een VCP?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar