Bestaat bewuste en onbewuste discriminatie?
Discriminatie kan heel zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan toeschouwers die een sporter uitschelden op basis van zijn godsdienst of seksuele geaardheid. Dit is directe discrimatie en kan plaatsvinden in persoonlijk contact in de kantine, op het veld, in de gymzaal of online.
Mensen kunnen ook op een minder zichtbare manier uitgesloten worden in de sport, dit noemen we indirecte discriminatie. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde kledingvoorschriften binnen een sport of het invoeren van een taaleis om lid te kunnen worden van een vereniging.
Deze regels hebben een bepaald doel, maar hebben soms een neveneffect. Het lijkt op een op het oog neutrale situatie, die indirect toch (groepen) mensen kan uitsluiten.
Bewust en onbewust delen we mensen in hokjes. Iedereen heeft en gebruikt stereotyperingen: algemene ideeën en beelden over mensen en groepen die het voor ons brein makkelijker maken om een snelle inschatting te maken met wat voor een persoon we te maken hebben.
Door deze ideeën en beelden schrijven we onbewust eigenschappen teo aan individuele personen. Dit zijn veelal positieve eigenschappen aan de groep(en) mensen met wie wij ons identificeren.
In de praktijk kan dit ertoe leiden dat sommige mensen onbewust een voorkeursbehanding krijgen, of juist uitgesloten worden.
Wat is discriminatie? Wat is NOCNSF? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Wat doet de Dopingautoriteit? Wat is topsport? Wat is sportpsychologie? Wat wordt bedoeld met woke?