Wat is topsport?

Wat is topsport?

25 januari 2022 0

Topsport is het beoefenen van een sport op het hoogste niveau, nationaal of internationaal. Vaak gaat topsport gepaard met veel trainen en goed presteren op een hoog niveau in een bepaalde tak van sport. Een topsporter heeft niet alleen de ambitie om op dit niveau te acteren, maar richt ook zijn leven zodanig in dat topsport centraal staat en zaken als werk en studie daaraan ondergeschikt zijn. Door topsport te bedrijven kan je te maken hebben met teleurstellingen, tegenslagen en stressvolle situaties. Met de juiste mindset en begeleiding op verschillende vlakken helpen deze ervaringen om een sterk en zelfredzaam karakter te ontwikkelen. Het geeft een doel in je leven of een missie.

Topsport is niet per definitie gezond, hoewel topsporters proberen hun gezondheid zo goed mogelijk te bewaken om optimaal te kunnen presteren. Het vinden van de juiste balans tussen topsport en gezondheid blijft voor topsporters een lastige zaak. Topsport is ook vermaak; het is één van de meest besproken onderwerpen in het dagelijks leven. Elke sporter die stopt met topsport gaat van elke dag bezig zijn met de sport naar veel vrije tijd. Ofwel, een leven waarin alles in het teken staat van sport, prestatie en doelen behalen, naar een leven zonder deze prestaties en doelen.

Voor sommige sporters is deze overgang vrij eenvoudig, maar voor andere sporters betekent dit dat ze zichzelf weer helemaal moeten terugvinden. Bijna (her)ontdekken wie ze zijn zonder de sport en wat ze leuk vinden. Veel sporters hebben na beëindiging van hun topsportcarrière moeite om hun gewicht onder controle te houden. Ze zijn gewend aan een eetpatroon dat is afgestemd op veel en langdurig sporten. Als de sportbeoefening wegvalt, of aanzienlijk afneemt, zien we dan ook vaak dat ze zwaarder worden. Er ontstaat een disbalans tussen energiegebruik (lichaamsbeweging) en energie-inname (voeding). En niet alleen het lichaam verandert, vaak ook het zelfbeeld.

Wanneer ben je eigenlijk een topsporter? Hoe maak je een kampioen? Wat doet de Dopingautoriteit? Wat is Centrum Veilige Sport Nederland? Wat is Papendal? Welke sporten trainen op Papendal? Wat is NOCNSF? Hoe word ik topsporter? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar