Hoe word ik topsporter?

Hoe word ik topsporter?

24 mei 2022 0

Veel (jonge) sporters dromen om ooit de top te bereiken. Topsporter worden? Hoe doe je dat eigenlijk? Je kent het wel, tijdens feesten en partijen, als je dan had geroepen dat je naar de top wilde in de sport. Dan hoorde je de welbekende tip dat je moest trainen, uren maken, trainen, discipline hebben, nog meer uren maken en nog eens trainen. Dat hoor je vandaag de dag nog steeds overigens. Deze tip geld in wezen nog steeds, alleen is het genuanceerder, want het is niet alleen meters maken, het hebben van talent en het winnen. Er is ook nog zoiets als kwaliteit en veelzijdigheid in de manier van trainen. Denk ook aan discipline, je passie, je commitment (inzet), je doorzettingsvermogen en je dedication (toewijding) spelen een rol.

Ook het voedingskundiger worden, meer weten over je lichaam, je movement mechanics, je rust, je herstel, je geest, je houding en je mindset. Het is niet zo simpel dat de personen met talent allemaal de top hebben behaald en daar zijn gebleven. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van een supportteam voor jou als topsporter om je successen mee te behalen? Maar natuurlijk ook om je trainingen en wedstrijden mee te herzien of feedback op te krijgen. Support bij wedstrijdvoorbereidingen en je wedstrijdbegeleiding. Omgaan met winst, maar ook zeker je helpen met je verliezen te dealen. Of doe je alles in je ééntje? Dat is een minstens zo belangrijke factor. Maar denk ook aan je reguliere scholing en opleiding. Hoe gaat dat? Daar moet je ook aan denken.

Dus alleen het hebben van talent en vervolgens het uiterste uit jezelf te halen om je doelen te bereiken is niet voldoende om topsporter te worden of te zijn. Onze tip is: Schaam je niet voor het groot durven dromen, werk keihard, maar werk ook minstens slim om deze dromen te behalen!

Hoe maak je een kampioen? Wat is topsport? Wanneer ben je eigenlijk een topsporter? Welke sporten trainen op Papendal? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe? Wat is Papendal? Wat is NOCNSF? Waarom heb je discipline nodig? Verschil tussen extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie? Kun je intrinsieke motivatie trainen? Extrinsieke motivatie: wat is dat? Is mijn mindset bepalend voor mijn sportprestaties? Wat is door de pijn heen gaan? Waarom is rust nemen belangrijk? 

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar