Wanneer ben je eigenlijk een topsporter?

Wanneer ben je eigenlijk een topsporter?

23 juli 2023 0

De term topsporter wordt heel vaak gebruikt, maar het is niet altijd duidelijk wanneer iemand nu echt een topsporter is.

Het online woordenboek van Van Dale noemt topsport, sport op het hoogste niveau. Maar wanneer is iets het hoogste niveau? Ben je alleen topsporter als je sport beoefend op het hoogste niveau?

Als je in Nederland voetbalt is dat misschien hier het hoogste niveau, maar de Spaanse competitie is weer hoger dan de Nederlandse competitie. Betekent het nu dat je geen topsporter bent? Of dat het niveau van de Nederlandse competitie geen topsport is?

Wikipedia zegt dat je topsporter bent als je op het hoogste niveau sport, nationaal of internationaal. Het is overigens niet zo dat het ook je fulltime beroep moet zijn. Er zijn ook sporters die er nog een baan of studie naast volgen.

Dan hebben we nog de definities van het NOC*NSF.

A-status: Deze status wordt toegekend bij: top-8 prestaties op WK, Olympische Spelen en/of Internationale topsportevenementen met een zwaar internationaal deelnemersveld.

HP-Status: Deze high potential status wordt toegekend als een sporter kans heeft op een snelle aansluiting bij de mondiale top-8 en een hoog perspectief heeft op een positie bij de mondiale top-3 tijdens een WK, Olympische Spelen, Paralympische Spelen of een ander internationaal topsportevenement dat wat betreft deelnemersveld en geleverde competitie gelijk is aan een WK. Deze status wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend.

Selectie-Status: Deze status is nieuw en is niet gekoppeld aan een prestatie-eis. De bond bepaalt op basis van haar eigen intern selectiebeleid welke sporters voor deze status in aanmerking komen.

Ook voor de jonge sporters zijn er verschillende statussen die worden omschreven bij een LOOT-traject. De status van internationaal talent, nationaal talent en belofte.

Je hebt full profs, semi profs of jeugd topsporters. Er zit daarnaast nog veel verschil tussen wat voor soort sport je beoefent. Als het over topsport gaat, dan wordt er vaak meteen gesproken over talent. Talent helpt zeker als je topsporter wilt worden. , maar dat is niet de uiteindelijke succesformule. Een adaptieve mindset en doelgerichte training zijn cruciale ingrediënten voor (toekomstige) topsporters. Het scheelt ook als je een sport vindt die goed bij je past en je hier passie voor hebt. In Nederland kunnen de besten wat verdienen, maar zonder opleiding en diploma is het na afloop al snel de vraag: wat nu?

Wat is topsport? Hoe word ik topsporter? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe? Wat is de invloed van ouders op jeugdige topsporters? Wat is Papendal? Welke sporten trainen op Papendal? Wat is NOCNSF? Hoe maak je een kampioen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar