Wat is een interne criticus?

Wat is een interne criticus?

23 juli 2023 0

De interne of innerlijke criticus is een term die wordt gebruikt voor de afkeurende interne stem die jou veroordeeld en aanvalt. Iedereen heeft daar in het dagelijks leven wel eens last van. Bij onzekere mensen speelt de innerlijke criticus vaak een grotere rol, dan bij mensen die zich niet snel onzeker voelen.

Je bent je er vaak niet eens van bewust. Je innerlijke criticus is een overlevingsmechanisme, vaak ontstaan in je vroege kindertijd als bescherming. Om liefde, veiligheid, erkenning en waardering te verkrijgen, heb je toen aan bestaande normen en waarden proberen te voldoen en dat ben je blijven doen.

Niet goed genoeg? Niet slim, mooi, dun, groot, ervaren genoeg? Wat jouw innerlijke criticus je op onzekere momenten ook wijsmaakt; het is tijd om die negatieve stem een halt toe te roepen en plaats te maken voor positieve affirmaties. En de enige die dat kan doen, dat ben jij. De criticus leren onderscheiden geeft een reëler zelfbeeld en een groter gevoel van eigenwaarde.

Wat is zelfsabotage en waarom werk jij jezelf tegen? Is het normaal om in jezelf te praten? Waarom moet je jezelf niet via andermans ogen beoordelen? Meer jezelf zijn. Hoe doe je dat? Ik ben boos op mezelf. Hoe kan dat? Wat betekent jezelf kwijtraken? Hoe word je het negatieve stemmetje in je hoofd de baas? Wat betekent jezelf tegenkomen? Hoe leer je jezelf beter kennen? Wat vertelt lichaamstaal? Helpt weerbaarheidstraining tegen overmatig piekeren? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat betekent verman jezelf? Wat betekent de aard van het beestje? Wat betekent jezelf overschatten? Wat is lijden in stilte?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar