Hoe leer je jezelf beter kennen?

Hoe leer je jezelf beter kennen?

15 februari 2022 0

Het is lastig om goed te verwoorden hoe belangrijk het is om jezelf beter te leren kennen. Jezelf (beter) leren kennen en van jezelf houden zijn de basis van een gelukkig en positief leven. Velen van ons functioneren op de automatische piloot. Ze hebben bepaalde gedragingen en eigenschappen aangeleerd omdat die ooit van ze werden verwacht, maar weten nauwelijks wat hun diepere drijfveren en aangeboren talenten zijn. Dat maakt het ook moeilijk om je koers te bepalen. Neem echt de tijd om na te denken over wie jij, diep van binnen, bent en wat je werkelijk wilt. Klopt jouw zelfbeeld?

 1. Als je zo’n hele dag mee maakt en goed om je heen kijkt. Waar wordt je dan echt blij van? Bij welke activiteiten voelt het alsof de tijd voorbij vliegt? En waarmee niet?
 2. Hoe kom je over op andere mensen? Past dat bij hoe je jezelf ziet? Denk na of anderen jou zien zoals je bent, of doe je jezelf anders voor (sterker, meegaander, aardiger of juist minder aardig, etc.)? Is dat laatste het geval, besluit te proberen in gezelschap meer jezelf te zijn. Omring ik mezelf met de juiste mensen?
 3. Omschrijf hoe je ideale dag eruit ziet. Hoe wil je ‘s morgens het liefste wakker worden?
 4. Wat zijn je sterkste punten als je kijkt naar het werk wat je doet. Wat zijn dan je zwakke punten? Wat vind ik het leukste aan mijn baan? Waarom vind ik dat het leukste? Vraag je af of jouw positieve kwaliteiten voldoende benut worden. Zo niet, wat zou je daaraan kunnen veranderen?
 5. Wie inspireert je? Waarom inspireert die persoon je?
 6. Hoe ontspan je het best?
 7. Wannner is de laatste keer dat je met iets bent afgehaakt. Wat was de reden? Heb je dat vaker? Wanneer heb jij voor het laatst, iets nieuws gedaan?
 8. Van welke complimenten gaan je ogen stralen?
 9. Ben je jaloers op iemand? Op wie, en waarom? Wat heeft hij of zij wat jij niet hebt, en waarom doet je dat zo veel? Wat kan jij eraan doen om op datzelfde niveau te komen? Jaloezie kan een richtingaanwijzer zijn voor verborgen verlangens.
 10. Waar ben je bang voor? Waar laat je jezelf door tegen houden? Als ik nergens bang voor zou zijn, wat zou ik dan het liefste doen? Wat had je veel eerder moeten doen?
 11. Waar ben je het meest trots op als je kijkt naar alles wat je tot nu toe hebt bereikt in je leven? Wat zijn jouw grootste prestaties tot nu toe?
 12. Wat maakt je boos? Verdrietig? Gefrustreerd? Waar heb je dan eigenlijk behoefte aan? Waar ervaar je op dit moment frustratie? Is die frustratie over een jaar nog steeds de moeite waard, of kan ik het beter naast me neerleggen?
 13. Waarvan krijg je energie?
 14. Waar heb je het meest spijt van? Wat is mijn grootste mislukking?
 15. Heb je tot nu toe voornamelijk keuzes vanuit je hoofd of vanuit je hart gemaakt?
 16. Tegen welke eigenschap van jezelf loop je telkens opnieuw aan? Wat is je valkuil? Waarin twijfel je aan jezelf? Ga ik met de mindset die ik nu heb mijn doelen halen?
 17. Welke delen van jezelf (eigenschappen/karaktertrekken) stop je het liefst weg? Welk positieve eigenschappen zouden daarachter kunnen zitten? Wat gaat er niet goed in je leven?
 18. Wat is je eerste herinnering van wanneer je gelukkig was?
 19. In welke situatie(s) ervaar je spanning of problemen? Welke beperkende overtuigingen over jezelf spelen daarin een rol?
 20. Welk gedrag werd vaak ‘afgestraft’ toen je een kind was (bijvoorbeeld in de klas, of in je gezin)?
 21. Wat waren de drie gelukkigste momenten in je werkende leven? En privé?
 22. Welk advies zou je geven aan jezelf op je vijfde? Achttiende? Vijfentwintigste? Nu?
 23. Heb je je tot nu toe meer opgesteld als iemand die het leven overkomt of als iemand die het leven zelf ontwerpt?
 24. Hoe wil je herinnerd worden als je er niet meer bent?
 25. Als je jezelf terug trekt, hoe doe je dat dan? Waar is dat? Op welke plek voel ik me het veiligst? En bij wie? Wie of wat zorgt ervoor dat ik mij comfortabel voel? Wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit, wat doe ik dan het liefst om weer uit dit dipje te komen?
 26. Wat wil jij in dit leven? Wat kan jouw leven zin geven?
 27. Met welke personen kan ik moeilijk omgaan? Waar ligt dat aan?
 28. Zorg ik goed voor mezelf op het gebied van voeding en sport? Hoe vitaal voel je jezelf? En wat zou je daaraan kunnen doen?
 29. Wat is mijn beste eigenschap? En aan welke eigenschap zou ik nog moeten werken? Welke karaktereigenschappen heb ik niet, maar zou ik wel graag willen hebben? Waarom?
 30. Waar ben ik dankbaar voor?

Zelfkennis maakt je leven leuker én makkelijker. Logisch, want in je werk, de liefde, in vriendschappen en al het andere dat je bezighoudt, ben je zelf de constante – en dus de sleutel tot succes. Je hoeft jezelf niet herhaaldelijk al deze vragen te stellen. Je kunt je per keer ook op een onderdeel ervan focussen. Maar hoe je het ook aanpakt, neem geen genoegen met uitsluitend de eerste antwoorden die bij je opkomen. Misschien zijn er meerdere antwoorden mogelijk en misschien ligt de waarheid over wie je bent wat dieper onder de oppervlakte verscholen.

 • Tip 1! Als je jezelf echt beter wilt leren kennen en je durft het aan: vraag eens aan een vriend, vriendin of bijvoorbeeld een goede klant van je (die je vertrouwt en die het beste met je voorheeft) hoe je overkomt. Dat kan je heel veel extra inzicht geven. Waarschuwing: doe dit alleen als je zeker weet dat je het aankan. Het klinkt namelijk gemakkelijker dat het in werkelijkheid is. Accepteer de realiteit van je situatie.
 • Tip 2! Het dagelijks reflecteren kan ook een belangrijke stap zijn om jezelf (beter) te leren kennen. Reflecteren doe je bijvoorbeeld door in een dagboek te schrijven.

Accepteer dat je bepaalde kwaliteiten en talenten niet hebt en richt je op wat je wél kunt en wat je wél hebt. Wat betekent jezelf kwijtraken? Wat is levenskunst? Meer jezelf zijn. Hoe doe je dat? Wat betekent in je kracht staan eigenlijk? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Genieten van het leven. Hoe doe je dat? Wat is veranderingsbereidheid? Wat betekent face your demons?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar