Wat betekent in je kracht staan eigenlijk?
Vandaag de dag roept de één “in je kracht staan’ en anderen roepen weer ‘in je energie staan’. Allemaal populaire mantra’s, slogans en leuzen van heden dag. De ene feelgood-workshop (seminar of clinic) na de ander, met de één met een nog mooiere slogan dan de ander. Iedereen voelt zich graag goed. Maar wat is dat eigenlijk, in je kracht staan? Of anders gezegd… als je het kwijt bent geraakt… het hervinden van je kracht.
Leven, werken en zijn met de personen waar je blij van wordt én op de manier die bij jou past. Heb jij helemaal het gevoel dat jij als persoon helemaal in je element bent, de rol die je hebt helemaal bij je past, je fit bent, je niet oordeelt, loslaat, vergeeft, leeft in het nu, goed doet en goed in je balans bent. En daar dan heel veel energie van krijgen. Als je dat doet en kunt, dan sta je dus ‘in je kracht’, dus dat! Kort door de bocht gezegd. In je eigen kracht staan betekent dat je zelfbewust, zelfverzekerd en in staat bent om je leven te leiden op een manier die trouw blijft aan je eigen waarden, overtuigingen en doelen. Hou er rekening mee. Je kunt niet altijd maar continue 100,00% in je kracht blijven staan.
Als iedereen altijd maar loopt te shinen, altijd een feelgoed gevoel heeft en op twee benen staat, ongeacht de omstandigheden, zou een saaie boel zijn. Het zou je onaantastbaar, onverstoorbaar, star en stoïcijns maken. Het leven hoort een hobbelige weg te zijn en je af en toe eens onderuit te schoppen, een klap voor je kop te krijgen en wat extra leermomenten te geven, wat je in eens naast je kracht doet belanden om kwetsbaar, zwak en nederig te zijn. Juist dan, als je het even helemaal niet meer weet, leer je dingen en is het oké. Op die momenten ben je je kracht bovendien niet kwijt: deze ligt vlak naast je en je kunt er straks zo weer in gaan staan. No worries.
Laat je ook inspireren door dit inzicht: “De capaciteit om te leren is een gave, het vermogen om te leren is een vaardigheid en de bereidheid om te leren is een keuze“.
Door onze kracht te bezitten, vallen we op en onderscheiden we ons van de massa. Het betekent ook dat we verantwoordelijkheid nemen voor ons leven en alles wat daarin zit. Het uitgangspunt is overigens om niet in de slachtofferrol te stappen op de momenten dat je niet meer in je kracht staat, maar de mogelijkheden om je eigen kracht te hervinden en verder te ontdekken.
Wat is levenskunst? Wat doet een wilskracht coach? Waarom zou ik mijn levensstijl omgooien? Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat de grootste problemen van deze tijd? Wat is stress? Wat is zelfgedreven motivatie? Is er verschil tussen mindfulness en meditatie? Meer jezelf zijn. Hoe doe je dat? Wat doet sporten met je? Genezen op eigen kracht, kan dat? Verschil tussen extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie? Kun je je brein herprogrammeren? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder?